Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не щем да платим "Цената на истината"

Е-мейл Печат ПДФ

Не щем да платим „Цената на истината”Вече два дни родният ефир е спокоен и мирен. С края на първия сезон от скандалното предаване „Цената на истината”, телевизионните емоции бяха потушени изведнъж. Това ме кара да се запитам: Да не би обществените проблеми да са изчезнали с края на шоуто?

Не! Ами на какво се дължи това неестествено спокойствие? Отговорът е очевиден – на нашето желание да подминаваме болезнените теми. Активизираме се само когато някой ни навре помията в носа, но през другото време не ни прави впечатление, че тъпчем в нея.

Това е първият извод, който можем да си направим от няколкомесечното излъчване на „Цената на истината” по „Нова телевизия”. Другата равносметка трябва да я направят в Министерството на образованието. Ама кой да се сети?

Концепцията на цялото предаване се върти около основната психология. Точно тази, която уж изучаваме в средното си образование. Всеки адекватно обучаван човек ще приеме „скандалните” въпроси със спокойствие и разбиране. Да, но явно някъде нещо се е пропукало по веригата и аудиторията е останала невежа. Често обвиняваме училището, че ни пълни главите с глупости, а не ни учи на нещата от живота. Ако познанието за молекули, синуси и законите на Кеплер е напълно неприложимо в реалността, то разбирането на човешката психика ще ни спести много главоболия и лицемерно цъкане с език.

На практика всеки един отговор от провокативните въпроси в „Цената на истината” е „Да”. Всеки е лъгал, всеки е присвоявал нещо, всеки е изпадал в ситуация, в която е искал смъртта на някого, всеки има свои уникални сексуални желания и често ги реализира, всеки е изневерявал (ако не физически, то със сигурност във фантазията си). Това е напълно човешко. Да, но моралистите пишат писма до СЕМ, които пък затягат контрола над предаването.

Каквото и да наредят регулаторите, извращенията в живота няма да спрат, без значение дали говорим за тях в най-гледаното телевизионно време. Това пък е урок от часовете по история. Ако смятате, че нашият свят е извратен и порочен, то какво да кажем за времената на Калигула, примерно? Тогава е нямало електричество, камо ли скъпи телевизионни продукции, но със сигурност е кипял безразборен и разкрепостен сексуален живот. Имало е убийства, кражби, несправедливи обвинения. От морална гледна точка нещата не са се променили много.

Наистина е забавно как все още сексуалните теми провокират най-шумното „Ииии! и „Аууу” от страна на публиката. Можеш да си помислиш, че зрителите са някакви безполови същества, с души, чисти като сълза. Още по-комично е как роднините продължават да се заблуждават след всяко „скандално” признание. Участникът казва че е имал хомосексуални контакти, детекторът го потвърждава, а роднините му казват „А, не ми се вярва”. Смях в залата! Тук се разкрива огромната пропаст, причинена от липсата на сексуална култура и образование.

Цената на истината все още не е платена. Българинът не иска да признае, че е „сексуално животно”, за сметка на един похотлив дебел чичко, който придаде смисъл на това понятие в последните епизоди от шоуто. Детекторът само потвърди човешката му природа и защити познанието на всички психолози и сексолози.

Цената на истината е висока, но ние трябва да я платим. Много лесно ще разберем кога сме се издължили на Истината. Тогава публиката ще спре да вика „Аууу”, а предаването ще стане напълно безинтересно и само ще падне от ефира. А може би шоуто ще се промени на „Излъжи детектора”. Всеки един истински учител, всеки един внимаващ ученик, всеки искрен родител, всяка прочетена книга, всеки разбит предразсъдък и всеки опит да разбереш някого, изплащат нашия дълг към Истината.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

  1. Със сигурност много от нас не искаме да зачекваме болезнени теми. По-лесно се живее на повърхността, и чувството за отговорност тогава не ни трябва, защото отговорността е обща и се размива... Дали обаче познаваме собствените си нужди и потребности... Не съм статистик, но мисля, че маса хора не познават себе си и собствената си природа, в усърдието да са правилни и да са в стадото, в общия кюп... В стадото е уютно!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Не щем да платим "Цената на истината"

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414