Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Всичко на банката!

Е-мейл Печат ПДФ

Всичко на банката!Популярният израз, призоваващ за повече прозрачност, откритост и честност във взаимоотношенията – „всичко на масата” има любопитен прочит в навечерието на професионалния празник на българските банкери (6-ти декември).

Особено като се има предвид, че понятието „банка” е от италиански произход и означава "маса". Всъщност, най-първите банки са били огромни кръгли маси, разположени направо на улиците.

Само че днес изразът „всичко на банката” си има съвсем друг директен прочит. След невероятния кредитен бум в България и последвалата Световна финансова криза - почти няма човек, който да не се стряска насън от различни образи, изричащи тези думи. Замисляли ли сте се, че онези прекрасни жилищни сгради, построени през последните четири-пет години, днес спокойно могат да бъдат определени, като „общежития за кредитополучатели”. Там не е много препоръчително да изговаряте въпросния израз.

За има-няма десет години банките в България успяха да убедят гражданите, че не кучето, а те са най-добрият приятел на човека.

Всичко на банката!За има-няма дванадесет месеца хладнокръвно се разделиха с този образ. Дори за безспорен фен на банковите кредитни взаимоотношения е вече ясно, че не приказките за партньорство, откритост и прозрачност са важни в банковия бизнес, а глобалните цифри.

В годината на кризата нашата банкова система бележи ръст за първото шестмесечие от 0,34%, а общите ѝ активи са в размер на 69 469 784 лв. Това сочат данните на БНБ.

Същевременно - малките клиенти нямат достъп до разумен кредитен продукт, а банките се надпреварват да рекламират новите си депозити. Сигурен съм, че си спомняте как преди година усмихната служителка ви подканяше да вземете кредитната си карта с лимит от 3 000 лева, която ви се полага, защото сте изтеглил кредит от 5 000 лева. Аз си го припомням всеки път, когато на мобилния ми телефон се обади не толкова усмихната служителка, за да ми напомни, че съм просрочил месечната си вноска по същата тази карта.

Всичко на банката!Това трябва да е оздравителният урок от световната финансова криза. Лично аз съм готов да сложа всичко на масата и да направя своите изводи. Надявам се, че и банкерите ще направят своите изводи, защото когато кризата отмине - играта на големите цифри отново ще ги кара да ми дават кредити.

Въпросът е, че съществената разлика в смисъла между разглежданите популярни изрази не се формира от превода.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Всичко на банката!

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414