Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Да помним дарителите

Е-мейл Печат ПДФ

Да помним дарителите В България винаги е имало и ще има дарители. Доказателство за това е фактът, че имаме нарочен празник в календара, определен като Ден на дарителя.

Българинът дарява пари най-вече за храмове, за здраве и за образование. Мисля си, че това са основните стълбове в живота ни, и то не от днес. Историците търсят корените на дарителството още в годините на утвърждаването на нашата държава. Даряват владетели и представители на аристокрацията.

През Възраждането кръгът на дарителите се разширява, появяват се и първите дарителски общества. Като всяка тема, и тази има своите лични измерения за всеки от нас.

Като кажа "дарител", аз поне мислено пътувам към моята Алма матер. Сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е издигната благодарение на братята Христо и Евлоги Георгиеви. Техните достолепни фигури и днес посрещат студентите на главния вход. Най-старото висше учебно заведение в България е и венец на филантропската им дейност.

През 1896 год. братята подаряват на българската държава 800 хиляди лева за построяване на първия български университет. Плюс това - предоставят парцел от повече от 10 хиляди квадратни метра в центъра на София.

Последната воля на смятания за най-богат за времето си българин Евлоги Георгиев е да се отделят 6 млн. лв. от цялото му състояние и с дохода от тях да се основе и поддържа училище.

За школо завещава парите си и шуменецът Нанчо Попович. В завещанието си той оставя 20 000 наполеона на градската управа в Шумен. Тези средства трябвало да бъдат вложени за построяването на сграда за първото девическо училище в страната.

Да помним дарителите

Училището, което днес отново (след години прекъсване) носи името на Нанчо Попович, е едно от най-елитните в Шумен – Природоматематическата гимназия. Любопитен факт е, че точно Попович е станал повод 6 декември да е Ден на дарителя. Неговият имен ден (Никулден) е подтикнал обществеността в родния му град да бъде поставено началото на честванията на дарителите в България. За първи път това станало през 1937 година.

Днес шуменци също даряват - пак, преди всичко, за храмове, здраве и образование. Общината традиционно почита фирмите и хората, отделили средства за обществени каузи. На коктейл тази вечер Сертификат за дарителство ще бъде връчен на повече от 100 фирми и личности в Шумен.

Петимата най-големи дарители на трудната 2009 година ще получат специалната благодарност на кмета и картина от шуменски художници. Специална комисия до последния момент претегляше даденото, за да се реши кой именно заслужава най-много това отличие.

До самата церемония общинарите запазиха в тайна и имената на благодетелите.

Но шуменци знаят кои са хората и фирмите, които никога не остават равнодушни на молбите им за финансово съдействие. Благодарим ви, че ви има!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да помним дарителите

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414