Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пушенето не винаги е лично

Е-мейл Печат ПДФ

Пушенето не винаги е личноОт момента, в който направиш избора да бъдеш майка, твоите желания престават да бъдат на преден план и започваш да мислиш за малкото същество в корема си.

Всичко, което правим или не, дава отражение върху неговото развитие. Казвам това не само защото днес е празника на покровителката на бременните жени Св. Анна, а защото през последните два месеца съм особено чувствителна по темата „Егоизмът на бъдещите родители”. Не е възможно, казвам си, да знаеш какво вреди на плода и съзнателно да му го даваш. Сигурно се досещате за кой тип „майки” ще говоря.

Да, за тези, които употребяват алкохол и пушат цигари докато са бременни. Нямам намерение да се извинявам за острия тон и ако той ви се струва прекалено нравоучителен, това е не само защото съм заклета непушачка. А, защото ще ви разкажа една история, на която станах неволен свидетел. Тя е с тъжен край.

От малка не обичам приказките с лош финал, но с напредване на годините разбрах, че в съвременния живот има много такива. И все пак мисля, че изборът си е наш.

Още когато научих, че съм бременна, тъй като това дете беше дълго чакано и изстрадано, започнах да разпитвам какво трябва и какво не трябва да правя, за да не навредя на мъничето. Не си мислете, че съм толкова принципна. Напротив, на мен също ми е трудно да не правя неща, с които съм свикнала, да не ям храни, които обожавам или да не пия от домашното ни червено винце.

Малки компромиси са допустими, но не и с цигарите. Макар да има лекари, които казват, че съществува минимално допустима доза от никотин и катран. Може и така да е, но тази доза за една бременна може да бъде безвредна, а за друга – фатална. По тази тема се е изписало много, в крайна сметка пушачките винаги излизат с извинението – една цигара няма да ми навреди. Но след нея идва и втора, и трета, и така – цяла кутия. Ей с такъв случай се запознах съвсем скоро.

Бременна пушачка. Още през първия ден от познанството ни разбирам, че има контракции, доста преди термина, частично отлепена плацента и високо кръвно налягане. И без да пуши – тези фактори звучат страшничко и са достатъчна причина за преждевременно раждане. Но нямаше кой да ме чуе.

Цигарите изгаряха една след друга, а обяснението, че я успокояват ми изглеждаше неправдоподобно, защото тя сякаш се изнервяше все повече. Така се появиха и нетърпими болки, водещи до прогресивно увеличаване на изпушения тютюн. Недоумявах.

Това, което знам е, че плацентата служи като междинна „възглавница” между матката и плода. Тоест бременността „виси на косъм”, така да се каже, крепи се на уникално тънки клетки.

А пушенето нарушава нормалното кръвоснабдяване на тези клетки и ги прави чупливи. Имах някакво страшно предчувствие, че тази история ще завърши зле.

Стоях и гледах и не можех нищо да предотвратя. Казах си, че коя съм аз да давам съвети, изборът си е неин. И замълчах. Докато на другия ден разбрах, че през нощта нещо се е случило и бебето е починало в утробата на майка си.

Идваше ми да крещя, но мълчах и не можех и звук да издам. Бях се вцепенила от страх. Не знаех коя е причината за тази трагедия, но все си мисля, че тя можеше да се предотврати. Не поставям под съмнение лекарския професионализъм, защото съм сигурна, че са направили всичко, което е по силите им. Бебето във вашата утроба не може да се защити от вредите на никотина, така че вие носите тази отговорност.

И ако вие, като голям човек можете да излезете от стаята, в която се пуши, то мъничкото същество, което стои в утробата ви, няма как да го направи. Защото пушенето на цигари не винаги е личен избор. В този случай, примерно избор липсва.Освен, ако не възприемате като такъв дилемата дали вашата приказка ще бъде с щастлив край или не.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Пушенето не винаги е лично

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414