Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Трудната църква в Бояна

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка Wikipedia.orgВ деня на Св. Анна, която православието смята за покровителка на майчинството и бременните жени, ще ви разкажем за Боянската църква.

Това е един от онези уникални обекти на културното и историческо наследство на българите, които се оказаха изключително „трудни” за възстановяване и поддръжка. Подобно на храма „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, Мадарският конник и много други – Боянската църква е бременна с очакванията на туристи от страната и света.

Това е един от обектите, включен в популярната в моето детство инициатива за „100-те национални обекта”, Така и не успях да разгледам храма, защото непрекъснато бе затворен за ремонт. Същото бе и със споменатия храм във Велико Търново. По-късно Мадарският конник също се скри зад работно скеле, което трябваше да намери начини да санира скалите.

Преди няколко години и с усилията на дарители от цялата страна Боянската църква все пак отвори врати. Усилията за връщането на нейния блясък обаче, продължават.

Снимка Wikipedia.org

Днес в Националния исторически музей ще се даде старта на нова дарителска акция под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов, министър Божидар Димитров и със съдействието на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организаторите разкриха пред fortisimo.eu, че за нуждите на кампанията е изготвен специален диск, включващ 20 кратки филма за Боянската църква. Те са озвучени на шест езика (български, английски, немски, френски, руски и японски).

Дискът ще се продава, като 40% от продажната му цена ще бъде отчислявана в полза на Боянската църква. В деня на Св. Анна и навечерието на коледните празници ни се струва удачно да ви предложим този стилен подарък, който ще спомогне и за трудното възстановяване на блясъка на един от българските паметници, признат от ЮНЕСКО. Впрочем, през тази година се навършват и 750 години от изписването на църквата, образец на нашето средновековно изкуство.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Трудната църква в Бояна

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414