Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Трудната църква в Бояна

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка Wikipedia.orgВ деня на Св. Анна, която православието смята за покровителка на майчинството и бременните жени, ще ви разкажем за Боянската църква.

Това е един от онези уникални обекти на културното и историческо наследство на българите, които се оказаха изключително „трудни” за възстановяване и поддръжка. Подобно на храма „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, Мадарският конник и много други – Боянската църква е бременна с очакванията на туристи от страната и света.

Това е един от обектите, включен в популярната в моето детство инициатива за „100-те национални обекта”, Така и не успях да разгледам храма, защото непрекъснато бе затворен за ремонт. Същото бе и със споменатия храм във Велико Търново. По-късно Мадарският конник също се скри зад работно скеле, което трябваше да намери начини да санира скалите.

Преди няколко години и с усилията на дарители от цялата страна Боянската църква все пак отвори врати. Усилията за връщането на нейния блясък обаче, продължават.

Снимка Wikipedia.org

Днес в Националния исторически музей ще се даде старта на нова дарителска акция под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов, министър Божидар Димитров и със съдействието на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организаторите разкриха пред fortisimo.eu, че за нуждите на кампанията е изготвен специален диск, включващ 20 кратки филма за Боянската църква. Те са озвучени на шест езика (български, английски, немски, френски, руски и японски).

Дискът ще се продава, като 40% от продажната му цена ще бъде отчислявана в полза на Боянската църква. В деня на Св. Анна и навечерието на коледните празници ни се струва удачно да ви предложим този стилен подарък, който ще спомогне и за трудното възстановяване на блясъка на един от българските паметници, признат от ЮНЕСКО. Впрочем, през тази година се навършват и 750 години от изписването на църквата, образец на нашето средновековно изкуство.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Трудната църква в Бояна

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414