Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Каспичан гради паметник

Е-мейл Печат ПДФ

Каспичан гради паметник„В нашия град няма нито един паметник. Нито едно място където благодарните българи да изразят своята почит към предците си, направили толкова много, за да ни има днес”. Така емоционално започна разговорът ни със заместник-кмета на Община Каспичан Валентин Тонев.

Замислихме се и разбрахме, че е прав. Центърът на общината в територията, на която е първата българска столица Плиска, всъщност остава в съзнанието на повечето българи по-скоро, като гара по основния железопътен път между София и Варна.

Историята изглежда още по-любопитна, като се задълбочиш и разбереш, че местната общественост има силно развито чувство към историята, а градската управа е отворена към участие във всякакви проекти, свързани с развитието на туризма в района.

Идеята за градежа на паметник в днешно време узрява трудно. Тук също са минали години, препирни и пресмятания. В крайна сметка решението е взето, а общинският съвет подкрепя инициативния комитет с 16 000 лева от общинския бюджет. Големите фирми в района също откликват на кампанията на местната общественост и парите за паметника са почти събрани. Трябват още малко над 9 000 лева и каспичанци ще съградят първия си паметник.

Валентин Тонев демонстрира въодушевлението на хората с думите на една ученичка, която се зарадвала, че след време ще каже на децата си, че е участвала във вдигането на паметника. И понеже тази отговорна работа трябва да се върши отговорно, паметникът в Каспичан не може да бъде просто някакъв знак, отдаващ почит на героите.

От комитета настояват той да е достатъчно естетически издържан и да се вписва в архитектурата на градския площад.

Така се стига до проектното предложение на Ненчо Русев – „Майка България”. Скулптурната композиция, изобразяваща майка с дете, ще бъде висока 5 метра и изработена от варовиков камък, мрамор и гранит.

Паметникът на падналите войни за свободата и независимостта на България в Каспичан трябва да бъде готов до септември. „За откриването му вече сме поканили президента на Република България Георги Първанов”, допълва още Валентин Тонев.

Той е убеден, че идеята ще намери подкрепа и във всеки, чийто род произхожда от Каспичан – „нищо, че вече не живеят тук”.

По този повод общината кани днес всички на благотворителен концерт на колегиума за камерна музика „Арсмузика” в Шумен. Концертът ще започне в 18:30 минути в зала на Общината, а събраните средства, естествено, ще подпомогнат каузата. 

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Каспичан гради паметник

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414