Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Любов и страст за 3 минути

Е-мейл Печат ПДФ

Любов и страст за 3 минутиИстория на любовта в три минути, така аржентинците описват тангото. Най-емблематичната фигура в света на аржентинското танго Карлос Гардел е роден на 11 декември 1890 г.

Пак на тази дата, само че през 1899 г. е роден и Хулио Де Каро – цигулар и композитор, новатор в историята на танго музиката. Точно заради тези две имена през 1977 г. – 11 декември е обявен за национален ден на тангото в Аржентина.

Специалистите спорят дали танго означава място за срещи или идва от латинската дума tango – докосвам. Страстният танц е уникална смесица от чувствата, преживяванията и фолклора на много народи. Появява се в края на 19-ти век в Буенос Айрес, в бедния пристанищен квартал – Ла Бока, който става пристан на хора с различни националности.

Емигрантите дошли да търсят по-добра съдба, донасят и културните традиции на страните си. В тангото са съчетани африкански ритми тангано, аржентинска милонха, хаванската хабанера, испанското фламенко, ритуалните индийски танци, полската мазурка и немският валс. Всички те обединени от тъгата по родината, нещастната любов, страстта и самотата.

Любов и страст за 3 минути

В началото танцът бил „мъжка работа” и в него не участвали жени. Мачовците демонстрирали един пред друг уменията си, танцувайки по улиците. Постепенно започнали да привличат в играта и уличните момичета. Затова и до днес дамите, танцуващи танго, често избират за сценичните си костюми тясна пола с дълбока цепка, мрежести чорапи, предизвикателна блузка с голямо деколте и обувки на много високи токчета.

В началото на XX век тангото нахлува в Европа. Това е неговият златен век. Тангоманията стартирала в Париж и бързо завладяла световните столици. Най-известната мелодия на тангото – "La Cumprasita" е написана през 1917 г. от уругваеца Жерардо Родригес, а днес има повече от 200 варианта.

Любов и страст за 3 минути

Тангото винаги вълнува. Кой би останал безразличен пред любовта, болката, мъката и страстта. Казват че Тангото е като живота – лесен, труден, екзалтиран, болезнен. Никога няма да спрем стремежа да изтанцуваме живота си. Кой би забравил Ал Пачино и тангото му в „Усещане за жена”?

Защо ли хората обичат да танцуват танго и днес? Това е танц на общуването. Мъжът води, а жената се подчинява. Психолозите смятат, че точно това е очарованието му във времето на еманципацията.

Аржентинците издигнаха паметник на тангото. Двутонен, стоманен бандонеон се извисява на три и половина метра височина на входа на Ла Бока – живописният квартал на аржентинската столица. Аз пък имам една прекрасна малка статуетка, подарък от приятелка, която посети Аржентина, изобразяваща две тела във вихрено танго.

Любов и страст за 3 минути

Казват, че Тангото се танцува в мълчание. Без много приказки смятам да поканя Иван Капралов на едно танго. Той ми сподели, че много иска да го научи този танц. Защо не, все пак имам известен опит в тази насока.

За fortisimo.eu – Нели Русева


P.S. В този брой екипът на fortisimo.eu подбра някои неща, които освен всичко друго, притежават магията да събират хората. Като тангото, за което току що ни разказа Нели. Бирата, която събра вчера Светла с други журналисти. Снимките и спомените за летните утрини – споделени от Мина. Паметниците! Да и те ни събират, а когато ги няма очевидно не си иска да поправим нещата, като хората от Каспичан и техният първи паметник за който ни разказа Иван. Приятно четене!

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Любов и страст за 3 минути

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414