Фортисимо



Бременна в четвъртия

Е-мейл Печат ПДФ

Бременна в четвъртияНай-важният извод от бременността ми до този момент е, че това състояние протича различно при всяка жена. През тези месеци срещнах толкова бъдещи майки, и се запознах с техните истории, че си дадох сметка колко е шарен светът…

Единственото, с което що годе мога да се съглася, са таблиците, по които лекарите следят развитието на бебчето, неговите дължина и тегло. Но и там има изключения - едно детенце може да се развива по-напред от посоченото в стандартите, а може и да изостава. Това е само защото всеки организъм е индивидуалност. Така че – не се шашкайте излишно, ако ви кажат, че плодът е по-малък, или върви напред.

Дори терминът, който определят гинеколозите, пак е предполагаем. Така, че каквото и да напиша за бременните в четвърти месец, то ще е в сферата на предположенията. Има обаче и задължителни неща, които всяка бременна трябва да знае.

Като правило – до края на третия месец трябва да отшумят всички неприятни усещания като гадене, виене на свят и повръщане. При мен те така и не се появиха. Някъде прочетох обаче, че боговете на бременността били справедливи, та ако нямате гадене и повръщане, то със сигурност ще ви тормозят газове. Затова трябва да внимавате с какво се храните.

И не забравяйте – пийте по 1,5 – 2 литра вода на ден. Така, освен че ще помогнете по-лесно да се изчистят токсините, ще си спестите и неприятности с бъбреците, които съпътстват почти всяка бременна. Когато стана въпрос за храната – трябва да отбележа, че никога не съм внимавала така с какво се храня, както през тези месеци, когато в мен растеше нов живот.

Четете етикетите и сроковете на годност. Не консумирайте меки и сини сирена, забравете за полусурови меса и рохки яйца. Тук трябваше да напиша „Не приемайте храни, които съдържат консерванти!”, но това означава да стоите гладни - навсякъде около нас са етикетите с така наречените Е-та.

Внимавайте с морските дарове, особено мидите. За кафето - какво да ви кажа? Във всяка книга за бременни ще прочетете, че е абсолютно забранено, но лекарите ще ви кажат, че по една чашка на ден, или през няколко дни, няма да навреди на бебчето. Не така обаче стоят нещата с алкохола и цигарите.

Всякакви лекарства също са напълно забранени през периода на бременността, освен ако не са предписани от вашия гинеколог. Внимавайте дори и с безобидните прахчета за настинка.
В началото на четвъртия месец е времето, в което ще спрете приема на задължителната дотогава фолиева киселина и ще я замените с нужните за вас и малкото същество витамини. Ако лекарят ви прецени, ще ви изпише Centrum Materna, който ще приемате докато родите, а и в периода на кърмене. Не забравяйте, че максимално допустимата доза е 1 таблетка на ден, но това не означава, че трябва да разчитате само на малкото хапче, за да си осигурите необходимите за растежа на плода витамини. Напротив.

Яжте от „спортните бонбони” както ги нарича детето на моя приятелка, имайки предвид: моркови, домати, краставици и всякакви зеленчуци, ябълки, банани и лимони. Киселото и прясното мляко трябва да станат неизменен гост във вашето меню. Най-добре е обаче те да са пастьоризирани. Ако решите да консумирате домашно прясно мляко, уверете се в неговия произход. Иначе рискувате да се заразите с листериоза.

В четвъртия месец вашият наблюдаващ гинеколог ще ви пусне кръвни изследвания и урина. Впрочем, в някои кабинети това се прави ежемесечно. Така се следи, освен развитието на плода, и състоянието на майката. И макар вие да се чувствате на върха на силите си, сияете от щастие, а от чувството на постоянна сънливост и умора вече няма и следа - бъдете внимателни.
Тук ще ви издам една тайна. В четвъртия месец (след дълги размисли) посетих фризьорката си. Не се колебайте ако имате нужда да го направите и вие, Макар че вашата баба ще ви каже как не бива, докато сте бременна.

Сега се сещам за още една такава дивотия, според която, ако се разхубавите - значи носите момче. Ако погрознеете – момиче. Не разчитайте на роднини и познати да ви казват. Изчакайте периода, в който лекарят сам ще ви съобщи какво е бебето.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Бременна в четвъртия

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414