ФортисимоTIME: Facebook историите на 2009

Е-мейл Печат ПДФ

1. Сайтът, който превзе Интернет

Facebook става все по-популярен. Това е „изненадващата” номер едно история, идваща от социалната мрежа. Или поне така твърди класацията на списание TIME. Интернет феноменът започна 2009 г. с 150 млн. потребители. През април към проекта се присъединиха още 50 млн. души, а през септември цифрата надхвърли 300 млн.

Казано по друг начин – всеки ден през тази година общността се е сдобивала с 401 хил. нови членове. Този главоломен скок в популярността се дължи на факта, че Facebook проговори на много езици, в това число и на български.
Сега 71% от аудиторията на сайта се състои от хора, живеещи извън САЩ. Новината в случая е, че за първи път в историята на Facebook, през 2009 г. мрежата отбеляза печалби (при това големи). Това не е никак зле, като имате предвид, че всичко е започнало като проект за дипломна работа на студент в Харвaрд, нали?


2. С Facebook като на село

Кой да предположи, че отглеждането на ферма може да бъде чак толкова пристрастяващо? Когато Facebook стартира приложението Farmville през юни 2009 г., играта, която ти позволява да се превърнеш във виртуален земеделец, бе една от хилядите безплатни екстри към сайта. Но през октомври се оказа, че 62 млн. потребители сеят компютърни зеленчуци и отглеждат рисуван добитък. Тази цифра превръща приложението в най-популярната игра във Facebook за всички времена.


3. Брадвата Twitter

Марк Зукерберг, 25-годишният основател и управител на Facebook, имаше една страхотна година. Неговата социална мрежа се разви извън всички очаквания. Остана обаче един единствен връх, който Зукерберг не успя да изкачи (освен този, който се нарича „стабилност на системата”). В случая „Мисията невъзможна” се оказа сделката с микро конкурента му Twitter. Още в края на 2008 г. Facebook поиска сътрудничество със „Синьото пиле”. В замяна на офертата, Марк Зукерберг предложи на Twitter акции на стойност половин милиард долара. Но през март искането беше отхвърлено. Защо се случи това? Истината е, че никой не е сигурен колко всъщност струва Facebook. Според някои анализатори стойността на цялата компания е около 15 милиарда долара, но заради факта, че фирмата е частна, трудно може да се изчисли същинската й стойност. Всъщност никой не е в състояние да пресметне цената на всичките 300 млн. потребители и поканите за приятелства, които си препращат. По тази причина Twitter реши да не участва в икономическото гадаене.


5. Снимките ви са наши вовеки

Ако публикувате снимка във Facebook, компанията има право да я използва в промоционални материали, но ако изтриете профила си, никой не може да ви пипа изображенията. Правилото важеше до февруари, когато социалната мрежа промени своята политика. Така целият публикуван от вас материал можеше да се използва от Facebook, независимо дали спрете или премахнете профила си. Съвсем естествено тази проява предизвика огромна вълна от недоволство. Около 45 хил. потребители се обявиха срещу новите условия. Техните прояви пречупиха гиганта и само след броени дни Facebook се извини и върна старите правила за използване на сайта. Затова спокойно, неприличните ви купонджийски снимки ще си останат ваши. Стига да изтриете виртуалната си самоличност.


6. Псевдобиография на Facebook

През юли 2009 г. излезе книгата „Случайни милионери” (“The Accidental Billionaires”) от Бен Мезрич, която уж разказва историята за създаването на Facebook. Авторът на „Нагоре с краката” обаче представя една художествена история като документална. Мезрич е написал своя версия за изграждането на социалната мрежа, без дори да се е срещал с нейния основател Марк Зукерберг, който отказал да участва в проекта. Псевдодокументалният стил на Бен Мезрич не попречи на Холивуд да купи правата за филмирането на романа. Така „Случайни милионери” ще се трансформира в кино история, в която основателят на Facebook ще бъде изигран от Джъстин Тимбърлейк.


7. Джаксън по-популярен от Обама

Когато Майкъл Джаксън почина, светът бързо осъзна какво всъщност е загубил. Хора, които не се бяха сещали за Краля на поп музиката от години, започнаха да учат лунната походка и да си пеят „Billie Jean”. Джаксънманията завладя и Facebook, където официалната страница на поп звездата се превърна в най-активния профил в мрежата. Преди фаталния 25 юни виртуалните поклонници на Краля бяха едва 800 хил. души. Две седмици след трагичния инцидент Майкъл можеше да се похвали със 7 милиона Facebook почитатели. Така Барак Обама бе детрониран от челното място в класацията за най-популярните личности в социалната мрежа. Президентът на САЩ има 6 млн. приятели. По време на пиковите две седмици през всяка секунда са се регистрирали по 20 нови почитатели на Майкъл. И ако си мислите, че манията по легендарния изпълнител е отминала, трябва да погледнете профила му сега. В началото на декември феновете са достигнали умопомрачителната цифра от 13.3 млн. души. Системните администратори в сайта казват, че едва ли ще се появи друг човек, който ще свали Краля от тронa му във Facebook.


8. Войната за зърната

Стане ли въпрос за женска голота – правилата във Facebook се определят от присъствието на зърно. Ако се вижда – то фотосът е порнография, ако го няма – счита се за еротика. Тази логика обаче е подлагана на много спорове. Понякога администраторите оставят снимки, на които жените прикриват зърната си с бижута, а отстраняват фотоси на кърмещи майки. Войната за зърната ескалира през май 2009 г. Тогава сайтът премахна снимка на 45-годишна жена от Англия, която показа гърдата си след мастектомия. Шарън Адамс искала с публикувания фотос да повдигне въпроса за рака на гърдите и да покаже на оперираните жени, че няма от какво да се срамуват. След разразилия се медиен скандал от Facebook върнаха снимката с извинения към Шарън.


9. Нова дума покрай Facebook

Терминът за премахване на някой от списъка ти с приятели във Facebook – “unfriend” беше публикуван в Оксфордския речник на 17 ноември.


10. Неканени в Белия дом

Едно е да организираш парти и после да качиш снимките от него във Facebook. Съвсем друго е да нахълташ на вечеря в Белия дом и после най-нагло да се похвалиш на всички, показвайки фотоси за доказателство. Вторият вариант бе реализиран от семейство Салахи, които освен, че проникнали непоканени в дома на президента, та дори успели да му стиснат ръката. Това се е случило на 24 ноември. Защо й е на една двойка да нахълтва в Белия дом? Отговорът е лесен – борили са се за участие в американско реалити шоу. Да, ама не са успели да влязат в него!

Това е първият материал от цяла поредица, която ще проследи най-интересните годишни класации на списание TIME. Използвани са оригиналните фотоси от публикацията на изданието. 

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Глобалното село

  Популярно от Глобалното село

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Глобалното село

  Щрак

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Още от Това е лично

  You are here: Home Глобалното село Глобалното село TIME: Facebook историите на 2009

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414