Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Чуйте този паметник!

Е-мейл Печат ПДФ

Чуйте този паметник!Много хора днес ще почетат впечатляващата 130-та годишнина на шуменската болница. Първото болнично заведение на Балканския полуостров всъщност е с поне 40 години по-старо, което говори доста за стандарта на живот на шуменци от XIX век.

Много хора ще отдадат почит пред заслужилите лекари и медицински сестри, оставили своя почерк в историята на българското здравеопазване. Заедно ще открият новия мемориал „Почит и благодарност” в двора на болничното заведение. Надяваме се, че с тази статия ще успеем да ги накараме да чуят разказа на един друг паметник, свързан с историята на болницата в Шумен.

Той също е там, току пред новия мемориал. Паметник, който иска да говори, но до днес нямаше кой да го чуе. Фигурата на прегърбена от болка жена с уморени, но грижовни ръце. По-наблюдателните са го виждали на старото му място в градинката до паркинга на Хирургическия блок. Някои с по-силна памет си спомниха, че в началото ръцете на жената от скулптурата водеха към малко дете, отправило взор на надеждата към нея.

Чуйте този паметник!

Всъщност, трудно сглобихме разказа на тази композиция, защото никой досега не се е опитвал да чуе посланието й. Хората, с които разговаряхме, се напрягаха да си спомнят едно или повече деца е имало всъщност. Други се разминаваха в спомена как точно са били подредени отделните фигури. Всички обаче знаят, че детенцето от паметника е изчезнало през 90-те години на миналия век.

Източници на fortisimo.eu твърдят, че имат сигурни сведения за това, че фигурата на детето е открадната и предадена за скрап. Странно е, че дори тогава никой не си е направил труда да чуе този паметник, а днес той сякаш иска да говори.

Чуйте този паметник!

През далечната 1988 година в Шумен се завършва един от знаковите обекти в града. Новата сграда на старата болница е гордост за властта и трепетно приета придобивка за гражданството. В един момент в зелената площ до паркинга се появява въпросната скулптурна композиция. В началото изглежда разхвърляна. После някой все пак подрежда отделните елементи, но е ясно, че около новия паметник нещо има. Той никога не е откриван официално. Още тогава никой не е искал да го чуе. Общата памет пази само спомен, че хората не са го харесали. Архивите пък пазят писмо от будни граждани, които настояват паметникът да се премахне, защото изглеждал подтискащо и вместо да помага на болните в интензивния сектор, по-скоро щял да ги стимулира да напуснат този свят.

Характерното за онова време тихо гражданско брожение очевидно накарало и властта да действа тихо. Паметникът също притихнал. Надяваме се до днес, когато поне ние сме настоятелни да го чуем.

Чуйте този паметник!

Тази скулптурна композиция е единствената творба на Вежди Рашидов в Шумен. Скулпторът я е дарил на града, въпреки че не знаем защо и по чие предложение. Дали е било във връзка със завършването на новата болница? Композицията се нарича „Майка Армения” и е посветена на страданията на арменския народ, предизвикани от разрушителното земетресение от 7 декември 1988 година. Тогава, при трус от 7,2 по Рихтер, в близост до град Спитак, загиват близо 25 000 арменци. Земетресението и последиците от него имат широк отзвук в социалистическия лагер, който предчувства предстоящите промени.

Така всъщност би трябвало да започва истинската история на този паметник, но досега никой не е пожелал да я чуе.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Тъжна история......... и още по-тъжно за отнетата му част - важна и забравена ....олицетворява толкова голяма част от делника,живота и ценностите ни - всичко е показателно - и мястото,и липсващата / невъзстановена / фигура....а ние отново минаваме от там и сме го приели за даденост,която не знаем каква е и не сме питали......може би тези дни трябва да се замислим какво имаме до нас - а не само как нямаме,а искаме

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Чуйте този паметник!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414