Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Моето чудо

Е-мейл Печат ПДФ

Моето чудоМоят подарък за миналата Коледа беше най-големият, който съм получавала досега. Дойде малко по-рано, в началото на декември, сигурно защото много съм слушала! Станах майка!

Майка съм на 3 годишно осиновено момченце. От деня, в който взех решение да осиновя дете, постоянно чета за осиновяването, правя го и днес. Много ми се иска да споделя, че голяма част от нещата, които чета, а и тези, които чувам от повече или по-малко познати хора, е все „НЕ”. Като че ли обсъждането на тази тема цели да обезкуражи хората, които имат желание да осиновят дете, да ги откаже.

НЕ, защото не от всички хора ставало осиновители. НЕ, защото повечето деца от домовете имали здравословни проблеми, или са изостанали в развитието си, или са от ромски произход (да ми простят моите приятели ромите). НЕ, защото не всички деца от домовете имали добри гени. НЕ, защото един ден детето може да се обърне срещу осиновителите си, да ги обвинява, да потърси биологичните си родители. НЕ, защото бюрокрацията в България е голяма и процедурата по осиновяване е тромава. НЕ, защото има страх дали ще се справим с овладяването на болката, която има у едно осиновено дете (особено ако е по-големичко). И още едно НЕ, много важен въпрос – финансовият. Да, ама в България на много хора не им стигат парите, за да отгледат собствените си деца.

Моето чудо

Всъщност, всички НЕ-та, изчезват тогава, когато се появи осъзнатото желание да станеш родител. Страхът си остава, но това е нормално. Здравословен е, особено ако трябва да се грижиш за едно беззащитно, невинно и травмирано същество, което има само теб.

Хубаво е да не забравяме, че преди да осиновим детето, то е било изоставено. Какъв страх изпитват изоставените деца, само те си знаят.

Сигурно не всички хора стават за осиновители, но дали всички хора стават за родители изобщо. Биологични родители и деца често имат страхотни проблеми. Здравословни проблеми имат всички деца, а гените си никой от нас не знае добри ли са, или са лоши. Времето единствено може да покаже дали родители и деца ще създадат връзка помежду си, дали ще запазят близки отношения и ще останат заедно.

Процедурата за осиновяване на дете в България е една от най-опростените в света. Вярно е, че събираш немалко документи – медицински изследвания, справки от различни институции, препоръки от приятели и други. Въпреки това – нищо сложно няма. После следват няколко интервюта, разговори, и когато проучването завърши, започва чакането. Тогава разбираш, че документите са били най-незначителното нещо. С малко повече късмет и ако нямаш големи изисквания, като това детето задължително да е в бебешка възраст, синеоко, русо и в прекрасно здраве – няма да чакаш много.

Моето чудо

А как да се справим с едно уплашено, малко пиленце (ако е по-големичко), аз това разбрах – с любов. Вярвам, че никой не избира родителите си, както и те не избират децата си. Любовта обаче е избирателна. Физическата връзка не винаги е причина да обичаш някого. Духовното е това, което ни свързва.

Моят опит на родител е все още твърде малък, но мога да кажа, че да осиновиш дете не е страшно. Чудо е! Най-прекрасното нещо, което се е случило в моя живот! Моето момче е това, което аз ще оставя след себе си, дори да не съм го родила. Той е моят син, аз не се страхувам от гените му, от дефектите му (за мен той е неповторим). Страхувам се за начина, по който ще приеме живота си, и какво ще направи от него после.

Страхове като на всяка майка. Взех трудното решение да се грижа сама за едно дете. Щом мога аз, значи всеки може. Моето коледно чудо се случи, а онези, които чакат своето, просто трябва да вярват повече!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

3 коментара

 1. Винаги съм смятала,че това да бъдеш майка не идва от само себе си - изгражда се в грижите,притесненията,надеждите и мечтите ден след ден - не в деня на раждането....Виждам всеки ден "майки", които не знаят кога е родено детето,не знаят как е и от какво има нужда - но НЕ - не всеки може както в статията - трябва мислене и светоусещане като тук в статията - лична история,която касае всички ни...........
 2. Браво, Нели! Желая ви Весела Коледа и една много хубава 2010!
 3. Нели, поздравявам те за откровеността! Желая много любов помежду ви!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Моето чудо

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414