Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Предпразничните мисли на една елха

Е-мейл Печат ПДФ

altУбедена съм, че случайни неща няма. И аз не съм се появила на оживената шуменска улица случайно – преди години ме засадиха тук хората, които после дълго се грижеха за мен.

И аз се стараех да правя каквото мога – приютявах птички и катерички, предлагах малко хладина в жегите, вдишвах изпаренията на профучаващи по булеварда коли...

Много години ми трябваха за да порасна, обградена от грижите и топлината на хората. Узнавах за тревогите и радостите им, надничайки в прозорците им; слушах историите им, привеждайки клони към пейката, на която отдъхваха; радвах се на детската глъчка, клокочеща от люлките наоколо.

Не усещах как се нижеше времето. Обикнах я тази шуменска улица и тези мои съграждани. Станах истинска елха – такава, каквато я описват в песните и стиховете – стройна и зелена. Пролет, лято, есен, зима...

Падна първият сняг и тъкмо се канех да се постегна и пременя за коледните празници, та да зарадвам пак моите съседи, a някой реши, че може да си спести пет – десет лева за елха у дома. Кризата – в джобовете и в душите – извади нож, размаха го и аз, красивата, добрата, деликатната, нищо, ама нищо не можах да направя... Притече се на помощ един мъж, но ножът беше свършил своето.

alt

Е, поне попаднах в добри ръце. Огледа ме, погали клонките ми, почисти раните ми и три дни мисли какъв да е новият смисъл. Защото, нали ви казах – случайни неща няма. Смисъл винаги има. Сега блестя красива и празнична в една детска градина. Около мен радостни гласчета редят четиристишия, треперещи ръчички се боцкат на игличките ми, малки крачета тропат хорца.

Днес – утре вместо катерички и птички, ще приютя под клоните си безброй желания – кукли, роботи, кончета, котета, нинджи, коли... Е, няма да участвам в спречквания и съседски препирни, няма да усещам пролетния вятър и истинския сняг... Но затова пък скоро до мен ще приседне най-очакваният дядо на земята, ще стана част от изпълняването на най-съкровени желания... Не всяка елха може да преживее и това. Случайни неща няма. И доброто, и лошото, което ни застига, се случва, защото трябва да се случи. Хубавото е, че всеки край е едно ново начало. Важното е, да си дадем сметка за това. Щастлива 2010 година!

За fortisimo.eu – Росица Василева 
 
 
PS: В редакцията на fortisimo.eu Коледа очевидно дойде по-рано. Няма по-голям подарък за едно списание от това да разбере, че вълнува толкова своите читатели, че да им се иска да опишат своите мисли, чувства и преживявания. Този текст на Роси беше придружен от кратко писъмце: 

„Привет! Не знам какво ми става, но може би - харесвам много Фортисимо, наближава Коледа, случката, която описвам е истинска и ме развълнува и накрая най-вероятно ми липсва читалищната емоционалност.“

Най-вероятно е всичко това заедно. Много благодарим за прекрасния разказ на Роси, който ни дава повод да ви поканим да ни пишете и вие. Очакваме вашите думи за живота ни през изтичащата година, за общото ни съвремие и вярваме – общото ни бъдеще.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Предпразничните мисли на една елха

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414