Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Разкажи ми това!

Е-мейл Печат ПДФ

alt„Разкажи ми това!“ В това настоятелно подканяне се съдържа романтичната ми представа за журналистиката. Обичам да разказвам истории. Обичам да ги преживявам отново като се взирам в реакциите на читателите, слушателите и зрителите. Обичам приятелите си, които обичат да правят същото.

Отдавна съм зарязал интелигентските спорове изкуство или професия е журналистиката. Днес повече от всякога знам, че по отношение на нея действат хладни бизнес закони, които са далеч от общо приетата среда за нашенски творец. Пък и сегашните млади ще предпочетат светъл офис с модерни компютри пред екзистенциалните спорове на кана червено вино в кръчма с преминала слава. Също така видях много неудовлетворени хора, които разбират журналистиката като професия.

В България няма богати журналисти, а професионалното израстване в днешната медийна среда е по-скоро случайно, отколкото почиващо на оценка на показани качества.

alt

Важното е да искаш да знаеш и да искаш да разкажеш. Това е едно особено състояние на духа, когато всичко друго няма значение. Историята те грабва и заплита в различни сюжетни линии. Навлизаш в един лабиринт и постепенно ставаш част от този разказ. Гориш! Чувстваш, че трябва да го кажеш, защото в противен случай земята ще спре да се върти. Така е! Вярно е, че понякога стигаме до там.

„Разкажи ми това!“ Това настоятелно подканяне често е основното, което ме събира с приятели. Знам, че няма друга професионална сфера, която да определя часа за отиване на гости според телевизионната програма и часа на новините. Нашите срещи с приятели всъщност са една много разширена новинарска емисия. Защото зад всеки репортаж има още истории, които си струва да разкажеш.
Хубаво е да има журналист в компанията ви. Или поне такъв, който работи в медия. Всички те – говорещи и снимащи, звукари или други – умеят да разказват истории. С това си вадят хляба. Наричат Шумен медиен град, не защото има много и от всички видове медии. Наричат го така, защото има поне 150 човека, които си вадят хляба с разказването на истории.

alt

Помислих си това, докато си наливах поредната чаша вино на новогодишния банкет. Видях много хора, с които често споря и същевременно обичам. Носители на истории, които и аз нося. Такива, които са разваляли разказаната от мен история, а аз съм го приел като временно поражение, очакващо „обръщането на палачинката“. С тези хора играем една игра. Вкарваме си голове не с топки, а с истории. Обичаме да правим това!

Знаете ли каква е мисълта на участващия в медиен купон по повод на реалната възможност в заведението да нахлуят „наглите“, „крокодилите“ или „Ал Кайда“ и да сложат край? Ужас, тази история ще разкажат недошлите на забавата.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Разкажи ми това!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414