Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Война във Facebook за новините на турски

Е-мейл Печат ПДФ

Война във Facebook за новините на турски„За или против новините на турски език по БНТ1”? Това е най-дебатираната тема в социалната мрежа Facebook от последните седем дни. Две групи, с противоположни мнения, се втурнаха да събират по 300 хил. гласа в своя подкрепа.

И двете каузи са далеч от постигането на целите си, но тази „срещу” определено води класацията по активност. Близо 21 хил. потребители са се подписали „против” новините на турски език.

В секцията „ЗА” са се отчели едва 930 души. Най-голяма активност обаче се забелязва в друга Facebook страница, озаглавена „НИЕ СМЕ против излъчването на турски новини по националната телевизия”. В нея има почти 50 хил. души.  Организаторите твърдят, че: „Групата не цели да насажда расизъм, омраза и противопоставяне на етноси, нации и убеждения!” Стената й обаче е пълна с дискриминационни и крайни изказвания, които отричат правата на цял един етнос. Повечето коментари са като този на Тони Върколачката: „В края на краищата сме България, не Турция! Нима в нея излъчват новини на български, че да излъчваме ние на турски? Излиза, че робството не е свършило на 3 март 1878 г., а продължава и днес...”

Не ми се искаше да взимам страна в спора, но е факт, че цялата популистка акция против новините на турски език е чиста проба лицемерие или невежество. Вярно е, че в Турция не излъчват новини на български език, но това се дължи на факта, че няма оформен български етнос в южната ни съседка. Ако отворите сайта на парламента обаче ще откриете списък с всички български медии, които функционират в държави по целия свят. Сигурно не сте чували за Българския час по радио 3ZZZ в Австралия, или за вестник “BG Лондон”. Това е така, защото никой не се е обявявал против медиите ни зад граница.

Иначе дори и в групата срещу турските новини се срещат адекватни мнения. Илиянка Славчева  пише: „Нямам нищо против да има новини на турски, защото все пак има хора, които се интересуват от тях, но ме дразни това, че има турци, които живеят в България и се държат арогантно с българите. Говорят на висок глас и ни псуват на турски.”

Илиянка е права. Новините на турски език нямат нищо общо с поведението на отделни представители на етноса. Всеки един гражданин на България е длъжен да използва българския език на обществени места. Всеки е длъжен да го владее. Дали е така в Лудогорието? Тук обаче е виновна политическата и образователната система. Мерки трябва да се вземат. Но в същото време е важно всеки етнос да познава и пази традициите си. Езикът е част от това културно наследство.

Интересно, но хората, които отричат новините на турски език, не могат да аргументират своята омраза. Използват освободителни призиви. Говорят за политици, за османско робство (или присъствие) и заявяват, че 80% от гражданите на България не бивало да се съобразяват с нуждите на някакво малцинство. В океана от агресия, обиди и закани се откроява коментарът на Атанас Янков. Момчето с право отбелязва: Нека болшинството не се съобразява тогава и с 10-20 процента инвалиди, 10-20 процента пенсионери, 10-20 процента деца, 10-20 процента... Чакай малко… Въпреки изкривения национализъм и патриотизъм, би трябвало да имаме и толерантност към останалите хора, дори и да са зелени на цвят. Моля, някой да ми даде аргумент против тези 15 минутки, в който да не се натъртва думата ТУРСКИ и да не се споменава Левски или Доган.”

Отговор, естествено, липсва.

Напрежението покрай новините на турски език ескалира в още по-крайни обединения. Съществуват две основни групи FU*K BULGARIA. В едната членуват 205 души, а в другата - едва 42-ма. Срещу тези две обединения е създадена общст, в която участват над 111 хил. facebook потребители.

Война във Facebook за новините на турски

Заблуждавате ли се, че ние не сме отвърнали на просташката проява? Създадени са стотици подобни обединения, от които основните групи FU*K TURKEY са три. Аудиторията им варира от 10 хил. до хиляда потребители.

Война във Facebook за новините на турски

Изводът е ясен. Ние сме по-склонни да мразим и да реагираме елементарно.

В тази насока появата на групата Turkish – Bulgarian Friendship (Турско - българско приятелство) се явява нещо като светлина в тунела. Макар в нея да участват едва 450 души, сред тях се виждат и редица приятели на fortisimo.eu. Обединението защитава идеята, че макар да има много неща, които да ни отдалечават, има и такива, които ни обединяват. „Ние сме съседи, ние сме страхотни хора, ние имаме еднакви проблеми, имаме и велики предшественици. И двата народа обичаме кисело мляко, баклава, айран и боза…”. Членовете в тази група настояват за премахването на всички FU*K страници, предизвикващи етническо и политическо напрежение. Ние също заставаме зад тази идея.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Война във Facebook за новините на турски

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414