Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Декември – месецът на майстора

Е-мейл Печат ПДФ

Знаете онази приказка за петъка. Последният ден от седмицата за мнозинството българи си остава „денят на майстора“. Така наричаме онзи ден, в който, според някаква древна традиция, считаме за удачно да правим всичко друго, но не и да работим.

Тази приказка дори е дублирана с по-злокобната теза, че който работи в петък следобед – определено не мисли доброто на шефа си. Националната статистика с цифри ме убеди, че в България имаме подобно отношение не само към последния ден от седмицата, но и към последния месец от годината.

Статистическите данни сочат, че през декември българите спят дори повече от високите си средни показатели от девет часа и половина за денонощие. В сравнение с другите европейски държави, ние си падаме и по следобедния сън. Всеки пети от нас намира начин да положи морна глава в 14 часа, докато във Франция това си позволява всеки единадесети, а в Словакия и Норвегия с този лукс се ползва едва 1% от населението.

През декември прекарваме и повече време в приготвянето на храна, показват данните от статистиката. Ама това ние много добре си го знаем. Спомнете си онзи ден по Коледа, а и си помислете какво ще правите в края на седмицата. През декември всеки българин отделя на занимания около печката около два часа и половина на денонощие. Пак през последния месец от годината си ходим на гости повече от всеки друг. Сега е моментът да си сравним надениците и виното, а това си изисква време.

Както и да прегледаме вестника, да зяпаме телевизора или да слушаме любимото радио. За тази работа през последния месец от годината българите отделяме над три часа в денонощие. Хората в Дания, Швеция и Норвегия си позволяват максимум около час и петдесет минути в това.

На фона на всички тези данни – със сигурност не ви учудва и твърдението на статистиката, че през декември българите отделят най-малко време на основното си занятие – работата. Този месец е на майстора. Нищо, че годината има само дванадесет. Една работа, която не се е свършила в първите единадесет, очевидно няма свършване и може да изчака до януари.

Какво да правим! Национални особености, подкрепяни от парламента и правителството, които също не си падат много по идеята да работят в последния месец на годината. Поне в Шумен да имахме хубав кино салон! И без друго имаме време да видим новия хит „Аватар” или пък „Принцесата и жабокът”…

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Декември – месецът на майстора

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414