Фортисимо



Бременна в петия

Е-мейл Печат ПДФ

Бременна в петияПети месец, или така нареченият „месец на движението”, е може би най- сладкият от цялата бременност. Вече сте преполовили пътя, който трябва да извървите. Зад вас е първото тримесечие, свързано с много страхове, съмнения и незнание.

Все повече свиквате с мисълта, че във вас расте нов живот, а през този месец и за първи път ще усетите неговите движения. Много се спори на какво точно наподобяват те, но първоначално някои жени ги определят като пърхане на пеперуда или по-силно изразено къркорене на червата. А към края на месеца – като  леко побутване. Сигурна съм – никога няма да забравите това вълнение. Може би то е по-силно дори от онова, когато за първи път чухте сърчицето на своето малко същество.

Освен вас, и бъдещият татко може да усети леките ритничета, ако сложи ръка на корема ви. В пети месец талията ви вече се е поразвалила, но това само може да бъде повод да обновите гардероба си с дрехи, подходящи за бременни. Те не трябва да ви стягат. Залагайте на памучни материи, които в зимните месеци да ви пазят добре, но същевременно и да не водят до прегряване на тялото. Късметлийки сте, ако сте в петия месец през зимата, защото това е времето, в което ще започне ви става горещо без причина. Не се притеснявайте – всичко е в реда на нещата.

Може би тук е мястото да спомена, че трябва да наблюдавате корема си за контракции – силно втвърдяване на корема. Не се плашете! Това не означава, че сте тръгнали да раждате. Просто тялото се подготвя за бъдещата „задача”. Съществува обаче и вероятност нивото на магнезий в кръвта ви да е под норма, което може да е причина за мускулни спазми както в прасците на краката, така и на матката, а дори и на сърцето. Споделете това с наблюдаващия ви лекар, който ще ви насочи за кръвен тест. Изследването не е скъпо. Прави се във всяка лаборатория и струва между 1,50 и 2 лева.

Ако се потвърди, че магнезият ви е недостатъчен, гинекологът ще предпише препарати, които съдържат елемента. Знам, и аз бях противничка на хилядите малки хапченца, с покупката на които пълним джоба на фармацевтичните компании, но този случай не е за пренебрегване: Това може да ви коства дори преждевременно раждане. Безценният минерал може да си набавите и ако консумирате сушени кайсии, бадеми или орехи.

От съществено значение за протичане на бременността и вашето състояние е и следенето на хемоглобина. Така се установява евентуална анемия, която може да бъде лекувана.

Важно е да знаете, че по време на бременността имате право на един безплатен стоматологичен преглед. Защо към неразположенията на бременността трябва да прибавите и страха от ужасяващите зъбни машинки? Ако имате развалени зъби е хубаво да ги излекувате – плодът се храни от майката. Ето защо е важно, дори да нямате видим проблем, да планирате час при зъболекаря си.

Освен това – в пети месец от бременността венците могат да се подуят и лесно да кървят. За тази цел има щадящи препарати на билкова основа. Те спокойно могат да се ползват от бъдещите майки.

Не се притеснявайте да споделите всички неразположения с лекаря, който ви наблюдава. И не забравяйте – бременността е прекрасен период. Тогава във вас се развива нов живот и затова всяко дребно неразположение си струва. Както добре знаем – на бременната са й нужни само положителни емоции. Чудесен повод вашата половинка да ви поглези малко, като сготви вечерята днес.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева (снимка topnews.in)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Бременна в петия

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414