Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


„Варна” разбива скоростни рекорди

Е-мейл Печат ПДФ

„Варна” разбива скоростни рекордиКакво общо има нашето черноморско пристанище Варна с пустинята Невада? Този въпрос поставя клип в YouTube, озаглавен “Varna sets new world records in 2009” („Варна” поставя нови световни рекорди през 2009”). Гледайте го по-долу.

След малко информация за географските особености на американската пустош, виждаме странно превозно средство, което сякаш е излязло от фантастичен филм.

Всяка есен пустинята събира десетки конструктори на така нареченото „скоростно предизвикателство”. Футуристичните машини се задействат с човешка сила. Хората, които са настанени във финото тяло на „ракетата”, въртят педали. Спортът е изключително опасен, защото скоростта се набира в 10-километрова отсечка, а корпусът е херметически запечатан. Кислородът се изчерпва бързо, а в края на пистата пилотите стоят на ръба на силите си.

„Варна” разбива скоростни рекорди

В продължение на десетилетия българинът Георги Георгиев печели състезанията в Невада с подтискащо надмощие. Неговите превозни средства винаги носят името на родния му град – Варна – и редовно разбиват рекордите за скорост (последно 133 км. в час).

Десетки специалисти в областта на физиката, спонсорирани от цели корпорации, осигуряващи олимпийски спортисти и професионални механици, правят безплодни опити да изпреварят гениалния Георги.

Все още обаче не сте чули най-интересния факт. Роденият във Варна конструктор е бивш скулптор, който няма никакви математически или физически познания. Георгиев не използва компютър и разчита само на усета си за формите в природата. Отказва корпоративна помощ (по философски причини), но не крие разработките си и дори предоставя своите чертежи на конкуренцията.

Георги Георгиев

Необясним е фактът защо този изключителен човек, който емигрирал в Канада преди 40 години, е безизвестен в собствената си родина? 

Учени от университета Бритиш Колумбия във Ванкувър са изследвали буида „Варна” и са установили, че това действително е най-съвършената аеродинамична форма, създадена от човечеството.

„Ние сме на този свят за толкова кратко. Трябва човек да направи нещо хубаво в този живот и после да му помогне да стигне до повече хора. Това е единственото, от което има смисъл”, казва във видеото Георги Георгиев.

„Варна” разбива скоростни рекорди

Изгледайте професионалния и емоционален материал на потребителя 3000totototo в YouTube, оценете го с пет звездички, напишете коментар и го споделете във Фейсбук профила си. Има истории, които заслужават да бъдат чути и разпространени, а тази е една от тях. История за скромност, сърдечност, новаторство и талант… Малка подробност е, че главният герой в приказката е българин!

За fortisimo.eu - Стоян Стоянов


 

1 коментара

 1. Никога не е късно да научиш нещо ново!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично „Варна” разбива скоростни рекорди

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414