Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Интернет e гражданската Библия?

Е-мейл Печат ПДФ

Обичам да задавам въпроси. Един от култовите е „Зебрата черна с бели ленти ли е, или обратното?” Познайте кой ми отговори. Не, не е професорът по зоология. Нямам близки учени за подобни питания. Имам обаче компютър…

Замислете се – колко често търсите отговори на въпроси, които наистина ви интересуват, в Интернет? Това необятно пространство предлага възможността не само да попитате, но и да кажете, да отговорите. А къде можете свободно да направите това?! Естествено,
не ставай смешен! Във форумите!

Оказва се че, „Форумът на Шумен“ е най-големият от този тип в цялата страна. Дори столицата и областни градове като Варна или Пловдив не могат да се похвалят с такова пространство, където се нищят всякакви теми.

Този факт научавам от създателя на гражданската медия Владимир Василев. Срещаме се не другаде, а в клуб „10-ят град”. Преди три години, на тази дата, „Форумът на Шумен“ е факт. Десет дни по-късно отваря врати и клубът, който пръв предложи безплатен безжичен достъп до Интернет за своите клиенти.

Символиката бие на очи отвсякъде. Ето ти мястото, където човекът от Десетия град на България получава подарен интернет достъп, та да влезе във Форума и да обсъди важни за него въпроси. Явно не е случайно, че собственикът на заведението е и най-активният потребител в този сайт.

Владимир срещу Светлана. Той е форумец, а аз рядко пиша, дори по Скайп.

Светлана Крумова: Как се появи идеята да създадеш този форум?

Владимир Василев: Преди три години имаше форум на вече несъществуващата кабелна телевизия „Вариант 6“. Аз участвах там, но забелязах, че форумът започва да изпълнява различна функция, от тази да обслужва само кабелната телевизия. Разбрах, че има нужда от интернет място, в което гражданите да могат да споделят проблемите си. Зададох такава тема и отговорите потвърдиха моето усещане. В началото доста хора от този стар форум бяха скептични дали подобна инициатива ще има успех. Но аз повярвах и вече три години сайтът се развива. Естествено, основната аудитория в началото беше от бившите потребители на форума на „Вариант 6“. Стана така, че няколко месеца след това телевизията престана да съществува, а с това – и нейният форум. Така – новосъздадената гражданска медия запълни един вакуум в интернет пространството на Шумен.

Светлана Крумова: Какво всъщност влагате в понятието „гражданска медия“?

Владимир Василев: Според теорията на журналистиката, има два вида медии – традиционни и граждански. Първите са ясни. Вторите се списват от хора без журналистическо образование, а от граждани, които пишат в свободното си време по всякакви теми. Такива са форумите, блоговете или Facebook. В САЩ видовете интернет медии са уредени със закон, но тук не. От гледна точна на съдържание форумът служи да информира и да произвежда новини. Много новини тръгват от „Форума на Шумен“ и се разработват от местните и централните медии. Като примери мога да ви дам случая със синята локва и епидемията от кърлежи в града ни.

Светлана Крумова: Казваш, че сайтът е запълнил една празнота в интернет пространството. Какво му е полезното един град да си има подобен форум?

Владимир Василев: Много неща. Основното предимство на един градски форум е, че дава възможност на хората да изкажат мнение по въпроси, които ги интересуват. И нещо повече – това мнение да бъде чуто. Факт е, че форумът спомага за формиране на гражданско общество. Освен това, ние провеждаме и много благотворителни акции. Първата беше още през 2007 година. За Коледа събрахме подаръци за децата от домовете в областта. Най-мащабната беше през март 2008, когато с помощта на кметската администрация и фирми, на доброволни начала почистихме Шуменското плато от автомобилни гуми. Уникалното на „Форумът на Шумен“ е, че най-активните потребители се познават. Така информацията е по-качествена и по-ценна.

Светлана Крумова: Други населени места имат ли подобни градски форуми?

Владимир Василев: Прави впечатление, че най-големите градове като София, Варна, Пловдив и Стара Загора нямат такива обособени форуми, поне от подобен тип. Но пък по-малки като Добрич, Горна Оряховица и Силистра имат. Все пак, най-големият и развит е нашият. Данните не са тайна. Те могат да се видят на сайта. Имаме средно около 1 500 уникални посещения на ден. Импресиите са между 13 000 и 15 000 на месец. Общо мненията са 107 996, публикувани в 6 212 теми. А членовете са 3 205.

Светлана Крумова: А относно екипа - колко хора работите и носи ли ви печалба поддържането на Форума?

Владимир Василев: В момента сме 3-ма администратори и 2-ма модератори. За печалба изобщо не може да се говори, защото поддръжката на форума струва много пари и приходите едва стигат за покриване на разходите. Благодарение на скъпата поддръжка, от тригодишното си съществуване Форумът винаги е бил на линия.

Светлана Крумова: Казваш, че информацията е по-ценна, когато хората се познават. Какво е отношението ти към анонимността в Интернет?

Владимир Василев: Няма такава. Това е заблуда. Винаги могат да разберат кой си. Ние във Форума разобличаваме за 5 минути тези, които са решили само да оплюят или да публикуват лъжлива информация. Потребителите само с един или два поста се включват точно по такива причини, или пък с цел антиреклама. Най-често анонимните потребители са тези, които отправят заплахи срещу други форумци, или членове от екипа. Но за анонимността има много причини.

Светлана Крумова: Възможно ли е една от тези причини да е страхът?

Владимир Василев: Разбира се. Много хора се страхуват да не загубят работата си като пишат срещу шефа си.

Светлана Крумова: За какво говорят най-често хората във „Форумът на Шумен”?

Владимир Василев: Всякакви теми има. Някои от тях са много шантави. Последната беше относно премахването на бенки. Хората имат всякакви проблеми и търсят практични съвети от препатили. Пример за това е и друга тема – на един потребител му се беше наводнила мазата от мръсния канал. Помогнахме му да се оправи.

Светлана Крумова: А защо хората пишат във форума?

Владимир Василев: През октомври 2009 г. направих такава анкета и тя все още е публикувана във Форума. Най-големият процент – 28, е на отговорилите, че пишат, заради възможността да изразят активната си гражданска позиция и тук е подходящото място да я покажат. Една голяма част от форумците следят клюките и любопитната информация, които излизат от време на време.
За мен беше интересен и друг факт. 14% са посочили, че са пристрастени. От Владимир Василев знам, че с четенето се започва. Аз спирам дотук и започвам да чета, че наистина има доста отговори на мъчещи и мен въпроси.
Хайде, да ви е честита третата година!

За fortisimo.eu с Владимир Василев „Форума на Шумен“ разгледа отвътре Светла Крумова

 

10 коментара

  1. Смешна работа.Този сайт няма нищо общо с форум на Шумен и в него е невъзможно да се публикува мнение различно от това на началниците.Водени от очевидните си психични отклонения и интелект еквивалентен на този на амеби админа заедно със бодигарда си превърнаха "гражданската медия" във "медията на психично болните комплексари" кудето чуждото мнение не се зачита,а напротив се гони и премахва.
  2. Въпросния форум спекулира с името си,а собственика доказва липсата на какъвто и да е морал лъжейки така безскрупулно,че във форума могат да пишат Шуменци по теми,които ги вълнуват - че могат могат,стига мнението да съвпада с това на властимащите!Светле, защо не обясниш на хората какво е истинското лице на форума без да лъжеш толкова пошло!
  3. Здравей, Миксер. Този материал е интервю – без всякаква оценачност от страна на Светла Крумова. Тя просто задава въпроси и получава отговори. От друга страна, всеки може да изрази мнението си под публикацията (както си направил ти) и да изкаже (не)съгласие. Нали така? Поздрави!
  4. Така е.И сега предлагам да се направи статия за истинското лице на тази НЕгражданска медия.Ще питаш що смятам така,ами според теб в администрирането на гражданската медия има ли място за лични отношения?
  5. Миксер, що не споделиш по какви теми не ти позволяват да дадеш мнение. Много ще ни бъде интересно.
  6. В края на декември по големите магазини и заведения в Шумен се появиха кутии, в които пускахме нашите дарения за талантливите деца. Днес 17.01.2010 г. няма никаква информация къде останаха тези пари и колко точно са те. Уважаеми съграждани, наричащи себе си форумци, всички ние, които участвахме в акцията имаме право да научим как се разходват тези средства. Как ще получите нашето доверие при следващата ваша акция? При всички предишни акции във Форумът на Шумен се пускаше пълна информация, заедно с копия на касовите бележки за изразходваните средства. Ние ви повярвахме и ви подкрепихме. А сега? А занапред? Въпроси, на които гражданите на Шумен очакват отговор. Или от купони и заслони не ви остана време за това.
  7. Който търси намира. Който не иска няма как. Във форума е поместена информацията която търсите. АКО ИСКАТЕ ДА Я НАМЕРИТЕ НЯМА КАК ДА Я ПРОПУСНЕТЕ. Ех че сняг валиии ...
  8. Е това са най-долните лъжи!!!Пуфенце така като лъжеш малко срам,а?Съвест нямате ли тоз форум на неШумен?Кога се появи информацията?За несведущите ще поясня,че от форумците само лъжи ще се чуят.Има си тема в която всичко трябва да е пояснено,обаче след дълго мълчание във въпросната тема се задават въпроси.Реакцията е тиранично-деспотично-диктаторска(както се управлява и целия форум) трият се въпросите,заключва се темата и на следващия ден излиза информация за парите,които са по-малко от предварително обявените,а при преброяването липсва обещания в началото на акцията нотариус.
  9. След като е имало информация(а такава нямаше наистина) защо тя не е във темата засягаща самата акция-ако е била на друго място значи тя се крие-още един пример за липсата на съвест на въпросния форум,лъжещ така долно,че е гражданска медия!Сега следва друга акция-за рециклирана офис хартия - във форума аргументираните опоненти на тази акция биват оплювани защото мнението им не съвпада с главния организатор и модератор на сайта...Наблюдава се следното явление форумът на неШумен се свежда вече до 20-ина човека,които фанатично следват вярата на админа и бодигарда му макар,че имат друго мнение...
  10. защото ако изразят мнението си,което не съвпада с това на властимащите съществува реалната опасност да бъдат ниизвергнати от форума,който заблуждава дребните им душички,че има смисъл и полза от тях на тоя свят-напротив даже.Това не е форум на Шумен в нито един аспект и аз моля след като сте постнали таз фалшива статия да се обърнете към хората против форума за да разберете истината!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Интернет e гражданската Библия?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414