ФортисимоВече сме в шестия

Е-мейл Печат ПДФ

Снимки babycenter.comСлед като вече усещаш малкия човек в теб, е друго. Най-опасният период от бременността за бебето вече е преминал.

Заедно с таткото започвате да приемате идеята, че семейството се увеличава с още един човек. Засега му говорите само вие, но малкото реагира и отвръща на вашите ласки…

Вече е нормално да имаш контракции. Все пак остава само месец, докато влезеш в седмия, когато организмът вече е готов за раждане във всеки момент. Нооо… стой си, бебче! Стой на топло още малко. Мама и тате имат още неща да вършат преди да се появиш.

Ако, като бъдеща майка, имаш желание да посетиш училище за бременни – сега му е времето. Можеш да се запишеш в Центъра за социални услуги в Шумен. Полезно е и за двамата родители. Лекциите са веднъж седмично под формата на дискусии.

Приятелите от училището за бременни ще ти останат близки дълго след раждането. След години ще осъзнаете, че сте били заедно в един от най-красивите периоди в живота. Според мен, при жените в този момент се появяват приятелства, подобни на мъжките от казармата. Когато тя беше задължителна, де…

Толкова близка чувстваш всяка една от групата, че разказаното от нея ти звучи, сякаш е казано от теб. Еднакво сте (не)разбрани, еднакви са болките, тревогите и радостите ви. Себеподобните си усещаш най-близки. Затова с тях можеш да споделяш.

Има достатъчно време и за ремонт на детската стая или леко преустройство на дома за „нанасянето” на малкия човек. Но това е тема за отделна статия.

Бебето става почти килограм, а дължината му надскача 30 см. Постепенно се оформят нервите му. То вече пишка и ви чува. Правят се изследвания за Хепатит B, за токсоплазмоза и др. Консултациите могат да зачестят. Тежестта от качените килограми вече се усеща драстично, най-вече в таза и гърба.

Ако досега не си ползвала крем против стрии – този месец е задължително да започнеш. Кожата се разтяга от бързото нарастване на плода. Затова тя трябва винаги да е добре овлажнена. Витамините от пресните плодове и соковете ще й помогнат да се справи с резките промени.

Абсолютно противопоказно е вдигането на тежки предмети! Такова неблагоразумие може да предизвика преждевременно раждане. Ролята на „глезла” сега е най-подходяща за теб. Разходките на чист въздух са страхотно полезни, колкото и да ти е трудно да се помръднеш с този корем. Когато тялото се раздвижва – болките в гърба спират и краката се отпускат. Това обаче не важи, когато си в мола, а само на открито, разбира се!

Свободното си време може да запълваш с всички скучни и пипкави неща, за които преди нямаше такова. Току виж си станала плетачка или шивачка на гоблени. Чудесна идея е да изработиш нещо ръчно за бебето – плетиво, бродерия, шита дрешка, или детско спално бельо.

За fortisimo.eu – Деси Кръстева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Вече сме в шестия

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414