Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ще спрат да пушат. На Куково лято

Е-мейл Печат ПДФ

Има ли заблудени души, които наистина вярват, че пушачите ще спрат да ни тровят след 1 юни? Това просто няма как да стане. Нито сме дорасли, нито ще дорастем скоро за този исторически момент.

От тази седмица споровете по темата започват с пълна сила. Собствениците на заведения яростно говорят как забраната щяла да ги доведе до фалит. Обясняват какви кредити били теглили, че да купят вентилационна техника, а сега нямало да могат да си плащат вноските. Защо? Клиентите ще спрат да ги посещават? Факт е, че в почти всяко кафене у нас е задимено. Не знам колко пари са дали собствениците, но вентилациите им очевидно не работят добре. Това е една от причините да спра да излизам по заведения. Прибирам се след едночасова среща с приятели, а косата и дрехите ми вонят на пепелник.

Години наред никой не се съобразява с разделението на масите за пушачи и непушачи. Където не сте си поискали пепелник – там не са ви дали. Как въобще някой очаква пристрастените да оставят фаса, само защото държавата така искала? Замислете се какви скандали ги очакват милите сервитьорки след юни. Наредбата ще придобие смисъл единствено ако Бойко Борисов лично тръгне да проверява заведенията едно по едно. Не е лошо да си спретне подобна PR акция, макар да съм сигурен, че ефектът и от нея ще е временен.

Да погледнем темата от друг ъгъл. Пристрастените люде твърдят, че държавата нарушавала правата им. Те имали право да пушат. Да, всеки е свободен да прави каквото си ще, но само когато го прави на себе си. Самоубийствата не са забранени от закона. Ако си пушат вкъщи – това си е тяхна работа. Щом излязат навън – те започват да вредят не само на себе си, а и на нас. Ако някой започне да сипва отрова в кафетата на случайни хора – какво ще се случи с него? Ще го арестуват и ще го обвинят в опит за предумишлено убийство. Същото е с цигарите, макар вредата им да не е толкова голяма.

Пушачите казват, че около нас има много други вредни неща, и че трябвало да се занимаваме с тях, а не с тютюна им. Да, светът е пълен с проблеми и ние не трябва да затваряме очите си пред тях. Цигарите са проблем, също като генномодифицираните храни, замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, алкохолът и неграмотността. Всички са важни, всички те чакат решение, по всички трябва да се работи, но с цигарите можем да се справим най-лесно. (:

През есента на 2009 г. бях в Лондон. Там пушенето на обществени места е строго забранено. За пет дни видях петима души с цигари, три от които бяха българки. Запитах се – това част от националната ни идентичност ли е? Там осъзнах колко е приятно да влезеш в кафене и ясно да усещаш аромата на напитката. Колко изумително е да посетиш ресторант, където мирисът на храната се носи спокойно около теб.

Да, хората си живеят добре, просто защото спазват правилата си. Редят се на километрични опашки, в които всеки е наясно кога ще му дойде редът. Кажат ли им, че пушенето е забранено и… започват да дишат чист въздух. А тук? Някой заблуждава ли се, че ще спрат да ни тровят с тютюнев дим след 1 юни? Нито твърдата ръка на Бойко, нито вълшебната пръчка на  Хари Потър могат да ги накарат да спазват тази наредба.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Ще спрат да пушат. На Куково лято

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414