Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пушенето е демоде!

Е-мейл Печат ПДФ

Като непушач – цял живот се сблъсквам с напълно нетолерантни пушачи. Винаги съм била изумена от факта, че дори в детските сладкарници у нас пушенето е абсолютно разрешено.

Да не говорим за обществените сгради и офиси. Затова очаквам с нетърпение 1 юни – когато забраната за тютюнопушене на обществени места ще влезе в сила.

Изненадах се, когато разбрах, че не само въздържателите, но и много от пушачите подкрепят крайната мярка. Оказа се, че отношението на българското общество по темата е по-скоро положително. Доказателство за това твърдение ми дадоха резултатите от най-новото интернет проучване, направено сред представителна извадка от 602 души преди дни.

Прави впечатление, че сред анкетираните преобладават добре образованите хора – близо 80% висшисти. В анкетата въобще не са се включили хора с по-ниско от средно образование. 39% от участвалите са пушачи, а 61% – непушачи. Анкетираните са и добре информирани, като 79,6% знаят, че от 1 юни 2010 пушенето на обществени места ще бъде забранено напълно. 72,3% подкрепят забраната и не смятат, че тя дискриминира пушачите.

На въпроса: „Как ще ви се отрази тази забрана?” повече от 47% от запитаните отговарят „никак”, а 23,3% казват, че по-често ще посещават заведения. Тази група е двойно по-голяма от групата на хората, които обещават, да намалят, или направо да спрат посещенията в ресторанти и кафенета.

От това авторите на проучването правят извода, че собствениците на заведения нямат основания да се притесняват. Хората обаче, съвсем оправдано, поставят и по-високи изисквания към съдържателите. Някои посочват, че трябва да бъдат предвидени външни маси и отопление, които все пак да осигурят комфорт на върлите пушачи.

Изводът от проучването:
55,2% от анкетираните смятат, че забраната за пушене на обществени места няма да накара пушачите да пушат по-малко. Като цяло обаче – отношението към тази мярка е положително.

Това означава, че ние, непушачите, най-после сме на път да победим. Явно повече не сме склонни доброволно да се оставяме да ни тровят. Крайно време е и в България пушачите да осъзнаят, че те са хората, които трябва да се съобразяват с останалите, а не обратното. Всъщност, хубаво е, че все повече млади хора смятат пушенето за демоде. Особено тези, които са посещавали държави в Западна Европа и сами са видели как любителите на тютюна там буквално са „изтикани в ъгъла”.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Пушенето е демоде!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414