Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За масовия спорт и гладкия асфалт

Е-мейл Печат ПДФ

Преди празниците много от разговорите с колегите и приятелите ми се въртяха около храната – баници, сладкиши и капами. След Нова година обаче нещата се обърнаха. Днес с трима души обсъждахме здравословния начин на живот, килограмите и полезността на тренировките във фитнеса.

Признавам си, че не съм привърженик на диетите и тежките физически натоварвания. Не си падам и по тренировките за високо спортно майсторство. И то не отсега. Никога не съм тренирала сериозно някакъв спорт. Обаче винаги съм обичала туризма, ходенето пеша и разумното физическо натоварване. Ей така, за тонус и без особено вживяване в „изгорените” калории.

Винаги съм смятала, че спортът не трябва да се приема като задължение, защото той е просто удоволствие. В детството ми се обръщаше голямо внимание на така наречения „масов спорт”, като различните прояви се организираха основно от учителите по физическо възпитание.

Сега, като сравнявам с възможностите за спорт, които имат децата ми в училище, установявам, че те се свеждат само до задължителните часове по физическо. Дори и в тях не се прави необходимото учениците да бъдат достатъчно ангажирани, тоест да им харесва.

Крачка напред са училищните игрища, изградени по проекти.

Лошото състояние на спортната база е един от дълго недооценяваните (затова и ескалирали) проблеми на тъй наречените „години на прехода”. Затова ме радва фактът, че в града вече има обновен закрит плувен басейн.

Един обществен басейн за 80 хиляден град обаче е абсолютно недостатъчен.

Обнадеждих се и от обещанията за зимна пързалка в „Студентски парк”.

Явно напразно, защото асфалтът пропадна, и там сега дори колело не може да се кара, камо ли нещо друго... Изграждането на велоалеи е заложено в новия градоустройствен план на Шумен, само че бъдещето на този проект е необозримо далечно.

Спортните съоръжения в Градската градина продължават да бъдат в окаяно състояние. Асфалтът там е толкова зле, че за ролери и дума не може да става. Малко по-добро, но пак едва крепящо се, е положението на остарелите и неремонтирани спортни зали.

Ще кажете – стига черногледство. Има няколко нови детски площадки, а и началните алеи на парк „Кьошковете” са оправени. Хубаво, но крайно недостатъчно.

Броят на фитнес залите в Шумен продължава да нараства. Добре, ама сериозните фитнес занимания не са за всеки. И то не заради цената, а заради спецификата им – натоварване, монотонност и липса на игрови елемент, което не ги прави особено желани от децата.

Къде тогава да отидем ние, неспортистите, които обичаме движението, но не заради високото спортно майсторство? За щастие – шуменци си имат природен парк на 15 минути от центъра на града.

А ако на някого от нас му се прииска да се позабавлява през уикенда със зимни, летни кънки, или скейтборд, например, все по-често ще се сеща, че тези прости удоволствия са общодостъпни. Само че, най-близо… във Варна.

Абсурдното е, че необходимото условие за летните кънки и скейта е просто някъде да се излее гладък, качествен асфалт. Това, да знаете, явно е голям дефицит – поне в Десетия град на България!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично За масовия спорт и гладкия асфалт

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414