Фортисимо – това е лично!

Глобалното село

 

Токче като клюн

Доста е злокобно, но вдъхновението за тези обувки идва от птичи череп. Моделът е и...

 

Чесновият оливерник

AJORÍ е най-интересният оливерник, който сме виждали досега. Комплектът за овкусяв�...

 

Да хапнеш на тревата

Естествената маса picNYC Table е дело на холандския дизайнер Haiko Cornelissen. Модният аксесо...


Трудно се развеждаш с VIVACOM

Е-мейл Печат ПДФ

Изображение vivacom.bgОтдавна чета в пресата оплаквания от потребители, които не могат да избягат от хватката на VIVACOM. Повечето недоволстват как в офисите ги лъжели, че преносимостта на номерата от тяхната към друга мобилна мрежа ставала в един единствен ден от годината. Тогава, когато ти изтича договорът.

А истината е, че за процедурата е предвиден цял месец.

Мен не успяха да ме минат… Поне не така. След като платих задълженията си за януари (защото таксите на оператора вървят с месец напред) отидох да поискам мобилния си номер. Правил съм това упражнение няколко пъти и имам опит! Маратонът започна в събота. Казаха ми, че най-късно в понеделник сертификатът ще бъде готов. Да, ама не беше.

Във вторник, след четири разговора с различни оператори, (единият от които ми затвори, след като го попитах отново за името му) и няколко обаждания в близкия офис – най-сетне ми съобщиха „добрата” новина. Молбата ми била разгледана! Дотук добре, но ето го и проблема. За да ми издадели заветния документ, с който мога да се пренеса в мрежата на друг оператор, трябвало да им дам още 16 лева. И 76 стотинки.

Да видим дали съм разбрал правилно: Текущата ми сметка е 0 лева. Предплатил съм абонамента си за януари, както изисква договорът с фирмата. Макар предварително начисляване на месечен абонамент да е малко съмнително в законово отношение. Внесъл съм и единствената дължима и универсална такса при искане на преносимост в размер на 5 регламентирани лв. VIVACOM обаче ми иска неправомерно още пари.

Повече от два часа и половина никой не успя да ми обясни защо трябва да се бръкна допълнително. Сътрудниците от сервизния номер 123, с които говорих поне 5 пъти, първоначално ми заявяваха „Ама как, вие нямате задължения!”. После внезапно виждаха някаква мистериозна сума.

Описаха я като „неустойка”. Неустойка за преносимост при изтекъл договор? Моля?! Единствената законна такса за услугата си я платих в събота – 5 лв. Накрая ми заявиха, че предплатената ми такса за януари няма да бъде преизчислена, а и новата вноска оставала за оператора…

След като два часа и половина задавах напразно един и същ въпрос, реших да платя неправомерно поисканата сума. Опааа! Оказа се, че била без ДДС и така закръглихме овътрянето – 20 лв. На всичкото отгоре – на тръгване от магазина ме попитаха „Вие сте ни колега, нали?”. Отговорих им: „Не, журналист съм”. Всеки клиент трябва да знае правата си. Трябва ли да работиш в телекомуникационната сфера, за да разбереш, че те гърбят?

Равносметката:
Подарих почти две такси на VIVACOM, за да освободя номера си. Изхабих тонове нерви и пропилях целия си ден в безсмислени разправии. Вече ми се гади от мелодията за изчакване на оператор. Сега ми предстоят жалби до Комисията за регулиране на съобщенията! Ще държа да ми върнат 20-те лева, които взеха напълно неоправдано. Ще държа да си получа и преизчислената сума от януари.

За капак на всичко – точно когато бях в офиса на новия ми мобилен оператор, ми се обади служителка от VIVACOM. Нееееее, не пожела да чуе проблема ми или да ми предложи решение. Съобщи ми, че ако отида в друг офис ще получа 50% намаление на таксите си за три месеца. Новият ми оператор обаче предлага 100 процентово увеличение на пакетните услуги – завинаги! А и след такова отношение, не благодаря!

ПС: Обясниха ми, че допълнителната неустойка от 20 лв се изисквала, защото моят сертификат важи до 12 февруари. Ако се прехвърля след края на януари, ще съм започнал нов месец при VIVACOM и ще дължа още един абонамент. Те си го търсят предварително. Не че имат право. Според регламента за преносимост – ако навъртя сметка при стария си оператор (преди да съм преминал към новия) и откажа да я платя, той може да задейства процедура, която автоматично ме връща при него.

Така де, ако парите, които дадох си бяха депозит, всичко щеше да е наред, но сега изглеждат като жив рекет. Плащай или оставай! Да си риба от големия бизнес в България обаче е много удобно! Правиш си каквото искаш, без значение какво гласят евродирективите.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (Колажът, подбран първоначално с илюстративен характер, е премахнат. Настоящото лого на VIVACOM е взето от официалния сайт на оператора).

 

17 коментара

 1. Не искам да анализирам конкретният казус и конкретния проблем защото не смятам че клиентите или операторите са онтологично прави. Грешки и неразбиране обикновенно има и от двете страни. Бих желал да прокоментирам гаврата с емблемата на гореупоменатия оператор.
 2. chastni patila i stradania ne mi se chetat
 3. hohoohoh0, я се научи да пишеш на кирилица. После не е лошо да се светни къде се намираш. Частните патила и страдания са общи. Нали не мислиш, че Виваком са нарочили Стоян? Муаааахаха! Пък и това е Фортисимо. Сайт в който всичко е лично. Пише го навсякъде. Като не ти изнася – не го чети и не коментирай.
 4. Относно писанието за VIVACOM - е виждам точно къде е проблема на Стоян Стоянов - тези проблеми ги създават и останалите мобилни оператори - клиенти не се губят лесно(Това явно не се знае от Стоян Стоянов - не се е сблъсквал с други оператори). Остава откит въпроса "Какво точно е известно на Стоян Стоянов?"
 5. Така като гледам, известно му е как да членува вярно. Как пък веднъж не го нацелихте този член, Vinelina?
 6. ani, ne se opitvai da mi kajesh da polzvam li kirilica ili ne. kato me stignesh na obrazovanie i vuzrast - togava ela mi davai akuli. a chastnoto sata obshto kogato ima dostatuchno statisticheski material. inak ot vsiako OH shteshe da ima zachatie. ot 1 stoian sial narod shteshe da e.
 7. А кой е mag (или hohoohoh0) и защо се надува толкова? Давай още, че ми е забавно с теб. Моля тееееееееее! Направи ми деня! Боже! Колко смешни стават хората, които не можем да настигнем по образование... за възраст не знам.
 8. Брей, брей! Добре че се намери един да напише малко „по-скандален” текст, че да тръгнат коментарите. Вече бях започнал да се съмнявам, че някой го чете тоя сайт изобщо. Колажчето с логото наистина никак не беше уместно, ама виждам, че са се усетили. За частните правила и страдания – много ми се иска да напомня в кой сайт се намирате. „Фортисимо – това е лично!” Пише го на заглавната страница. А понеже убивам доста време тука, като вас – в почти всеки от текст го повтарят до втръсване... Разбрахме, че е много лично, но явно още има съмнения. „a chastnoto sata obshto kogato ima dostatuchno statisticheski material”. Бях останал с впечатлението, че журналистите не пишат само и изключително по статистически данни. Струва ми се, че ако преди репортаж или текст трябваше да се провежда анкетно проучване за значимост на темата – публицистиката ни щеше да е по-тромава и от съдебната система. ((: Колкото и да мразя лешоядската професия – работата им е да алармират за съществуващ проблем. Без затова да е нужен референдум или съдебна заповед. Иначе и за Чернобил никой нямаше да разбере, нали така? Грамотното писане на кирилица е въпрос на (себе)уважение, не на образователен ценз. Хубаво, че вдигнаха малко шум, че да си размърдаме пръстите. Браво, Виваком, поне имаме интернет. Иначе нямаше да водим този… тонизиращ… разговор. Бре, те четели, бе! Фортисимо, благодарете на момчето. Иначе щяхте още да си мислите, че пишете, колкото да ви чете родата ((: Айде със здраве!
 9. От тази полемика става ясно, че служителите на VIVACOM си вършат добре работата, Стоян си играе на журналист, а Ани някоя си се изживява като негов адвокат. Виждам, че Ани е добре запозната с членовете, а Стоян се е научил да членува правилно - БРАВО! Дано някой ден Стоян наистина стане журналист и се научи да пише статии, но за целта само диплома от Шуменския не стига.... Успех в начинанието Стояне.
 10. @Vinelina: Да разбирам ли, че само към моя коментар нямате забележки? :Р Наистина съм поласкан. Но не знам защо ми се струва, че комуникираме с една шизофренично размножена личност, вИнелина. Сигурно от виното така се е получило...
 11. Аз скоро исках да си прекратя договора с въпросния оператор, но се оказа, че те имат най-сложната процедура и за това. След като излушах 4 различни варианта, как да го направя, се реших. В последния момент обаче се оказа, че трябвало да стане в последния ден на договора ми, а той се пада в неработен ден. Операторката през зъби ми съобщи, че в този случай може да се направи и на предния ден, но трябва да пратя писмо, по добрата стара поща... (с плик, марка и т.н.). Но отново се оказа пробем, че нещата се случват около празниците и били неработни дни. Предложиха ми телефон, 50% по-ниски такси и какво ли не... Така, че заставам на страната на Стоян, а и най-малкото, че го познавам лично и бях свидетел на всичко описано.... Само да кажа на Vinelina, че Стоян Е журналист, и то добър в своята област!
 12. Изчетох всички коментари без тези написани на шльокавица (достатъчно се уважавам), затова ще споделя моите неволи с Виваком. 1. Реших да премина на по-ниска тарифа. Оказа се, че персонала в различните офиси говорят различно. Едните ми предложиха като бонус мобилен телефон, а другите ми казаха, че нямам право на такъв. 2. Достъп до оператор за съобщаване на повреди има само от номер на Виваком. 3. Работещ във Виваком ми сподели, че всички оператори само си обменят кадрите. Едни и същи хора сменят през 1-2 години местоработата, което донякъде може да е причина за ниската компетентност на служителите. 4. Ако, не дай си боже, решиш да си закриеш домашния телефон, служителят те гледа така, все едно си отишъл да му вземеш хляба от устата. Като цяло мениджмънта на Виваком е на ниско ниво.
 13. Кой какъв журналист е си личи от статиите които публикува - от изложените в това списание статии не виждам нищо друго освен информация снета от нета. Относно проблемите с мобилните оператори - има ги с всеки един оператор - така че "Спорна работа" на всички вас и се научете как да списвате статии и коментари - дерзайте.
 14. @ Vinelina: "служителите на VIVACOM си вършат добре работата"? Това пък как го решихте? Явно не сте запозната с правилата по преносимост. Аз забелязвам 4 груби нарушения в посочения случай: 1. Няма вариант САМО един служител (Управителят) да издава сертификатите. Затова има зам.управители, т.е. УМИШЛЕНО ПОДВЕЖДАНЕ НА КЛИЕНТА. 2. Не може да ти искат пари по текущото потребление, па камо ли една такса напред. Точно заради частичния месец, през който си абонат на стария си оператор, преди да с прехвърлиш се получава последна финална фактура, съдържаща текуща сметка+ДДС - частична такса(връща ти се такса за периода през който не си бил абонат, понеже в предната фактура си си платил за цял месец), т.е. НЕПРАВОМЕРНО ИСКАНЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ТАКСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО с цел клиента да се откаже. Той дължи само последната фактура+5лв. 3. Няма вариант по процедура в сила от година и половина 4 сътрудника от 123 да дават различна информация. Кога ще й свикнат, као стане на 10г.??? Т.е. НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НА ОТДЕЛ ЗА РАБОТА С КЛИЕНТИ. Правилата са ясно описани в 5 малки странички в Процедурата за преносимост приета от закона. 4. Сертификатът за преносимост следва да бъде издаден ДО 48 ЧАСА СЛЕД ПОДАВАНЕ на заявлението. Всеки един час след това е в нарушение на Процедурата. Всичко изложено дотук явно показва, че от този мобилен оператор напълно СЪЗНАТЕЛНО и ЦЕЛЕУСТРЕМЕНО създават НЕОСНОВАТЕЛНИ ПРЕЧКИ пред клиентите, с цел СЪБОТАЖ НА ПРОЦЕДУРАТА, което отново е в ресора на КРС да проконтролира. Лошото в случая е, че ако клиентът не си знаеше правата или не му се плащаха парите щеше да остане абонат, заради ИЗМИСЛЕНИ доводи от оператора, а МЕЧТИТЕ МУ за по-добър живот РАЗБИТИ. Ако тръгнеш пък да си пренасяш домашния номер, както вметна "друг един клиент", задължително имаш договор до края на март или началото на април. ЛЪЖА!!!! Преди това ще ти се е подновил договора и ще останеш с пръст в ....... Не може номерът ти да е на 30 години и още да имаш договор по него, при положение че не си сменял нито тарифи, нито интернет си прекарвал и т.н. И уж имаш договор и не можеш да го пренесеш, а иначе то предлагат ако искаш да го закриеш?!?!?!?! Е как става това? За домашния поне нема разправии с 123. Запиши си с кой си говорил и часа и питай имаш ли договор по домашния си номер. Ако отиеш първо в офис ще те излъжат. No hard feelings ;) @ "abrakadabrin": Много неприятно е с умни думи да не казваш нищо умно! И сега ДОБРАТА НОВИНА: От КРС са алармирани вече и ще направят проверка по този случай. Стояне, очакваме от теб да публикуваш резултатите, когато станат готови ;)
 15. Вчера ходих в офиса на най-дъртия оператор, където работи една приятелка. Стана въпрос за тази публикация и че оплакването си е напълно основателни. Поздравления, най-коментираната тема за деня!!!! Иначе е ясно, че служителите на виваком си вършат добре работата. Май не обслужват клиенти, а пишат коментари из сайтове в работно време. Хахахаххахахахах! Оказа се, че знам кой е този дето се хвали с образованието си. Абе докторанче, като си толкова отворено, що не се представиш, а се криеш зад разни абсурдни никове. С такива действие и да се изтъкваш колко си напред… по нищо не си личи? Напротив! Ама пък си смешен, така че ти е простено. Може да си образован… да беше и умен… Хахахаххахахахах Имам предложение, вземете и сложете ограничение само регистрирани потребители - като мен - да имат правото да пишат коментари. От комплексирани анонимковци смисъл няма!
 16. !ВНИМАНИЕ!Служители на Виваком лъжат възрастни хора като им се обаждат по телефона и им предлагат подарък но не казват че за него се плаща месечна такса. Едва когато вземете "подаръка" ще ви се обясни че сте задължен да плащате такса. НЕ ПРИЕМАЙТЕ НИКАКВИ "ПОДАРЪЦИ" ОТ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ.
 17. Xa xa xa Ти поне си си запазил номера. Аз си изчистих задълженията, като нямам подписан договор и поисках сертификат за преносимост за фиксиран телефонен пост. Естесвено ми беше отказано с основанието, че и да ми дадът такъв сертификат няма кой да ми даде стационарен телефон на това място, защото телефона е бил специялен с безжична връска не стационарен и няма оператор, който предлага същата услуга, естесвено аз настоявах. След като ми прибраха таксата по 5 лева ми приеха заявлението, но 30 мин. след това ми се обадиха по телефона и казаха, че неможе да ми дадът въпросния сертификат, защото технологията, по която е бил моя пост била УНИКАЛНА И НЯМАЛО НА ЗЕМЯТА ТАКАВА И ЗА ТЯХ СЕРТИФИКАТ НЕ СЕ ИЗДАВА (наса пасти да ядът пред VIVACOM с тяхните технологии). След като се свързах с оператор на виваком ми бе казано, че молбата ми е депозирана и всичко е OK и няма причина да не ми бъде издаден сертификата. След 48 часа (за да съм по точен изчаках 49часа 30мин) аз отидох да се взема сертификата, който естесвено ми бе отказан.Казах, че съм говорил с оператор (Боряна се казваше тя) и ми било обяснено, че няма проблем да ми бъде издаден. Те естесвено казаха, че са направили грешка операторите и няма такова нещо и пред мен разговаряха с оператор и казаха, че за тази мрежа сертификат не се издава(въпросната мрежа е с телефон от 3,20лв от Китай, който ти го зачисляват на 50лв. и с карта на виваком, ако сложиш картата на GSM получаваш домашен GSM, ха ха ха сложна технология, но е ограничен само на една клетка, която е на населеното място) и мога да пусна жалба на техния сайт. На излизане от магазина ме подканиха да се взема стария телефон на спрециалната технология, че ми го били пазели за да не губя номера (въпросния номер е раздаден на над 30 000 визитки ,бришури и стои в няколко сайта. ТА ТАКА ХОРА за 3 дни изчетох по интернет коквото видя и се оказа, че не съм единствения 97,3% от стационарната мрежа в страната е във владение на виваком и тези дето дърпаха най - много за преносимоста на номерата не им се дават изобщо сертификати. ТОВА Е НАШАТА СТРАНА, ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА БЕЗ ДА ИМ НАПРАВЯТ НИЩО, НО АЗ ЩЕ СЕ БОРЯ ДО КРАЙ. Успех на всички, и търсете си правата.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Racing Technology
Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Трудно се развеждаш с VIVACOM

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
 • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414