ФортисимоТелефон на Nokia „пие” Кола

Е-мейл Печат ПДФ

alt

Известният еко проектант Дейзи Зенг се е нагърбил със задачата да изобрети „зелен” телефон за Nokia, който да използва енергията от няколко милилитра Кока-Кола.

Идеята е да се ограничи използването на литево-йонни батерии. Зенг е намерил начин да произвежда ел. заряд от напитки с подсладители. В тази връзка за гориво може да се използва всяко безалкохолно – дори подсладена вода. Проектантът използва при демонстрации Кола, защото при изчерпване на зарядните свойства – напитката се обезцветява.

alt

Тъй като неговият телефон е базов, без всякакви екстри, Дейзи Зенг казва, че животът на течната батерия не изостава пред утвърдените литево-йонни стандарти.

Проектантът обяснява, че досегашните акумулатори са прекалено скъпи. Производството, употребата и бракуването им пък вредят на нашата еко система.

alt

Концепцията на проекта, поръчан от Nokia, е разработка на биоелектричество, без то да води до замърсяване. Настоящата система разгражда прости въглехидрати (захар), използвайки ензими като катализатори. Отпадъчните продукти са вода и кислород. Зенг твърди, че системата има потенциала да предлага много по-дълъг електрически заряд от досегашните литево-йонни източници.

alt

От години учените се опитват да наложат спиртните батерии при лаптопите. Те също гарантират по-продължителен заряд. Остава неудобството, че в бъдеще ще трябва да зареждаме еко техниките си с течности, както сега правим с автомобилите.

Информация: daizizheng.com

 

1 коментара

 1. Страхотно!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Глобалното село

Популярно от Глобалното село

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Глобалното село

Щрак

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Още от Това е лично

You are here: Home Глобалното село Глобалното село Телефон на Nokia „пие” Кола

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414