Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Прозрачният общински бюджет

Е-мейл Печат ПДФ

altРовейки се днес в интернет с изненада установих, че във „Форумът на Шумен” има тема „Бюджет 2010 на Община Шумен”.

Всъщност, повече от нормално е гражданите на всеки град да проявяват интерес към финансите му. Чувала съм, че хората в САЩ и развитите европейски държави са много по-ангажирани към местните финанси и стриктно следят как се харчи всеки техен лев. Това е нормално, защото изразът „общината осигурява пари” е плосък PR трик. Парите за строителство, здравеопазване, образование, спорт, почистване и прочие дейности във всеки град си ги осигуряваме ние – гражданите.

Даваме ги от джоба си, като плащаме данъци и такси. Точно затова смятам, че в едно гражданско общество е нормално да се правят обществени обсъждания преди приемането на бюджета.

Организацията на тези обсъждания, логично, се прави от общинските служители, които пък е естествено да имат нормирано работно време. Не виждам друга, освен тази причина, четири от обществените дискусии за бюджета на Шумен да са насрочени в часовете 10, 13 и 14 в делнични дни.

На електронната страница на Община Шумен все още няма качен материал, защото финансистите продължават да работят по проектобюджета. Пък и да има – не всеки ще разбере какво се крие под колонките от цифри. Това са само някои от предпоставките за липса на реален обществен дебат по финансите не само на Шумен, но и на другите български общини.

Разбира се, сесийната зала на общината няма да е празна. Ще присъстват шефовете на общинските училища, на общинските лечебни и социални заведения, на културните институти и представители на някои съсловни организации. Със сигурност обаче, отново ще липсват обикновените граждани.

Въпреки че на тях им пука за това какво се строи, как са лекувани, как са обучавани децата им, как се почиства техният град и в какво състояние са улиците. Че им пука личи от всеки разговор на улицата, в магазина, в таксито, а интернет форумите са засипани от въпроси и мнения все на добре информирани и ангажирани членове на гражданското ни общество.

И така стигаме до парадокса – на гражданите не им е безразлично за какво се харчат парите им, но пак няма да напълнят залата при поредното публично обсъждане на проекта за бюджет.

В случай, че четящите този материал имат намерение да ме изненадат, ето и графика за дебатите по предстоящото публично обсъждане:

19.01.2010 г. (вторник) – 10.00 ч., зала 363, Община Шумен – Публично обсъждане на рамката на Бюджет 2010 на Община Шумен

20.01.2010 г. (сряда) – 14.00 ч., зала 363, Община Шумен – Публично обсъждане на Бюджет 2010 в сферата на образованието

20.01.2010 г. (сряда) – 17.00 ч., зала 363, Община Шумен – Публично обсъждане на Бюджет 2010 в частта на Капиталови разходи

21.01.2010 г. (четвъртък) – 10.00 ч., зала 363, Община Шумен – Публично обсъждане на Бюджет 2010 в сферата на здравеопазването и социалните дейности

21.01.2010 г. (четвъртък) – 13.00 ч., зала 363, Община Шумен – Публично обсъждане на Бюджет 2010 в сферата на културата и спорта

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Прозрачният общински бюджет

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414