Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Приказки за прозрачността

Е-мейл Печат ПДФ

altДумата ни днес е за прозрачността.
Замисляли ли сте се колко силно навлезе в речника ни тази дума? Сякаш изведнъж закопняхме за пълна прозрачност. Искаме да знаем и виждаме всичко във всеки момент.

От това как се харчат обществените фондове, през това как се избират и какви са политиците. Искаме да сме сигурни дори че гърдите на Мис България са естествени! Толкова силно пледираме за прозрачност, че е добре да осъзнаем абсолютната потайност, в която живеем.

Днешният ни стремеж към прозрачност е като историята на един младеж от приказките. Той се казвал Джакомо, но хората го наричали „Кристалния Джакомо”. И всички го обичали заради неговата честност, и край него всички ставали по-добри...

Джакомо не умеел да мълчи. Дори да не отварял уста, мислите му говорели вместо него: Той бил прозрачен и всички четели зад челото му мисли на възмущение. Джакомо осъждал несправедливостите и тиранията в своя свят. В голямата потайност хората (отново тайно) си повтаряли мислите на Джакомо и това им носело надежда.

Първият прозрачен човек в един потаен свят! Каквото му на сърцето, такова му на устата.

Изведнъж станало чудо. Светът започнал да става прозрачен. Стените изчезвали, тъмните ъгли се осветявали и скритото станало видимо за очите. В началото хората виждали Джакомо приседнал в стаята на малкото си дървено столче, а после започнали да виждат и себе си. Прозрачен свят, в който истината е по-силна от всяко нещо, по-светла от деня, а понякога и по-страшна от ураган.
Готови ли сме за този свят? Или предпочитаме да оставим „Кристалният Джакомо” все още затворен в приказките на великолепния Джани Родари?

Можем ли да понесем прозрачността?

Това означава, че като си писал доноси за ДС, си вредил на хора, клепайки ги пред тиранина. Това означава, че когато в закона пише, че не трябва да имаш фирма, докато работиш публична работа – значи няма как да имаш.

Това означава, че като се състезаваш за Мис не трябва да ходиш на пластичен хирург и като пееш в Евровизия не пращаш SMS-и за своята си песен.

Колко много неща означава прозрачността! Абсолютната, безусловната прозрачност. Прозрачността, която не се нуждае и не търпи обяснения, уточнения или допълнителни проверки.

Продължаваме да си разказваме приказки за прозрачността без дори да имаме частица от таланта на Джани Родари.

P.S. – Прозрачността липсваше най-много на Румяна Желева при обсъждането на кандидатурата й в Европейския парламент. Липсваше и увереността на „Кристалния Джакомо”.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Приказки за прозрачността

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414