Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Специален доклад от 2054 година

Е-мейл Печат ПДФ

Реалистичността е основна цел на Холивуд. Създаването на всеки филм е съпроводено от проучвания за съответната епоха. Разглеждат се костюмите, архитектурата, наличната техника, та дори и спецификите в речта.

Има филми, които буквално успяват да ни върнат в миналото. Има ли обаче заглавия, които претендират, че ни показват бъдещето? Сещам се само за едно. Нарича се „Специален доклад” (“Minority Report”).

През 2002 Стивън Спилбърг показва света след 50 години. „Винаги искаме да знаем какво ни предстои в бъдещето. Имаме потребност да научим невъзможното. Тази история флиртува с идеята какво ще стане ако научаваме конкретни неща от бъдещето”, казва режисьорът.

Гениалният кино творец е наясно, че най-добрата научна фантастика е базирана на факти. Затова той събира колосални умове в сферата на технологиите, архитектурата, медицината, борбата с престъпността, социалните услуги и транспорта. С тяхна помощ обрисува нашия свят след половин век. В конференцията, която продължава цял уикенд, се включват парапсихолози и медиуми.

Стивън осъзнава, че за обикновения човек разликите няма да бъдат чак толкова големи, но технологичните и административни крачки трябва да са огромни. Сърцевината на мегаполисите, като Вашингтон, се е запазила, но новите квартали са конструирани като футуристични произведения на изкуството.

В документалните кадри в DVD-то Спилбърг признава, че утопичните прогнози на Оруел бавно и последователно вече се превръщат в наше ежедневие. Скоро правителството ще се възползва напълно от биометричните ни данни (ретина и пръстови отпечатъци), за да ни следи във всеки един момент. В „Специален доклад” очите ни стават средство за разплащане и заменят кредитните и дебитни карти. Полицията пък все по-ясно ни наблюдава и през бетонните стени.

 

Рекламните билбордове сканират ретината ни от 20 метра и ни назовават по име, предлагайки стоки, които пасват на нашия профил.

От технологична гледна точка прогнозите във филма звучат все по-близки до реалността. Вече никой не се изненадва от факта, че можем да управляваме компютъра си чрез директен пръстов контакт с екрана.

Миналата година беше представен и монитор без матрица, който прожектира образи в пространството. Записът върху кристали и холографни плаки е на път да се превърне в норма. Триизмерното кино ще навлезе в домовете ни през 2010 година. На всичкото отгоре ще е по-приятно за гледане от това в „Специален доклад”.

Другото скандално прозрение на филма е, че правителството предвижда действията ни като използва медиуми. Тяхната единствена задача е да предричат бъдещи убийства. Тази идея не е закована в бъдещето. Известно е, че ЦРУ експериментира с медиуми от десетилетия. След толкова успешни научни изследвания през новото хилядолетие, едва ли е изненада за някого, че паранормалните способности ще бъдат приведени в полза на правителствения контрол.

Малките роботи, които могат да влизат в домовете ни също са реална детективска играчка от няколко години. Макар че, признавам, паяците от „Специален доклад” са доста по-функционални.

Настоящите „пчели” просто влизат през отворени прозорци и предават образи.

 
  

Вестниците във филма са дигитални дисплеи, които обновяват съдържанието си ежедневно. През 2009 г. в Америка действително бе пуснато първото списание с видео реклами. Електронните книги набират скорост, така че е въпрос на месеци и печатните издания да влязат в тях.

Виденията на Спилбърг са безпогрешни. Единственият проблем е, че ще се реализират поне 30 години по-рано. И ако прогнозата от „Специален доклад” не ви е достатъчна, то погледнете „Изкуствен интелект”…


За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Специален доклад от 2054 година

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414