Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Можем ли да предвидим бъдещето?

Е-мейл Печат ПДФ

Надеждите и прогнозите, които неминуемо правим в началото на всяка една нова година ни накараха да се запитаме – можем ли изобщо да предвидим бъдещето?

Чудим се дали натрупаното от цивилизацията ни познание е изградило онзи алгоритъм за случването на нещата, който може да направи прогнозата ни за бъдещето по-скоро научно обоснована отколкото фантастично провидяна.

Може и да не ви се вярва, но изследването на бъдещето наистина е предмет на науката? Дисциплината се „Футурология“ и съвсем не е някаква нова приумица. Вярно е, че футурологията не се ползва с особена популярност в България, но все пак е редно да уточним, че тя съвсем не е непозната. Освен, че имаме учени, които се занимават с изследването на бъдещето, аргумент в защита на последното е и известната песен на Щурците – „Футуролог“. Признаваме обаче, че дори и ние първо научихме текста на цялата песен преди да разберем защо се казва така.

Най-простичко – футурологията е наука за изследване на бъдещето. Чрез нейните методи се създават прогнози за развитието на човешката цивилизация. Примерно, има теории за това кога хората ще започнат да се хранят с изкуствено месо, а децата ще се раждат от човешки инкубатори. Интересното е, че познанието ни за бъдещето наистина се осъществява чрез изследване и систематизиране на миналото и настоящето. Може би затова най-успешните футурологически прогнози са в областта на общественото развитие и премодулирането на общественото устройство.

По-известните (и у нас) футуролози са Франсис Фукуяма и Алвин Тофлър (на снимката). Последният дори преди месеци даде интервю за българското списание „Мениджър“, където подчерта, че бъдещето на България зависи от отношението й към науката и технологиите.

Впрочем точно на Тофлър се приписва прогнозата за разпадането на СССР и обединението на двете Германии. Тук е мястото да отбележим, че изследванията на футуролозите са на особена почит при изграждането на политическите стратегии в САЩ. Любопитен детайл в разговора е защо у нас нямаме способността да изготвим нито една стратегия за развитието на България в следващите десет, двадесет или тридесет години.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Можем ли да предвидим бъдещето?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414