Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Играта на думите

Е-мейл Печат ПДФ

Тази история е посветена на думичките и минава под прословутата фраза „Сиромах човек – жив дявол.” Главният герой е нюйоркчанинът Арфред Мошър Бац. Мислейки как да припечели, той създава игра.

Върху квадратна дъска нарежда букви, засичащи се отгоре –надолу и отляво-надясно, така че да се получат думи. „Драсканиците” на дъска отначало Бац нарича „Лексико”, а после Criss Cross Words. За да стигне до точния брой букви, които да включи в играта, Алфред Мошър изучава първите страници на в. „Ню Йорк Таймс“. Дълго време не успява да продаде това свое „откритие”, докато не се запознава с Джеймс Бруно, който безкрайно много харесва играта.

Двамата правят подобрения в дизайна и правилата, сменят името и през 1948 г. я регистрират. Започват производството на „Scrabble” (драсканици) – отначало ръчно, по 12 бройки на ден. Излъскай една ябълка и късметът идва. През 1950 г. играта е забелязана от президент на огромна верига магазини. И се стига до 19 януари 1955 г., дата, която остава в историята като рождена за „Scrabble”.

За да спечелиш тази игра, се изискват умения и късмет, разбира се. Ще кажете като при всяка друга. Тук обаче трябва да имаш много лексикални и правописни знания, при това в комбинация с умението да предвиждаш съчетаването на „драсканиците”. Може би е добре играта да бъде въведена от нашето Министерство на образованието в училище. Може би няма да е зле политиците ни също да я играят. Има огромен смисъл в това да придобиеш умение да подредиш „драсканиците” правилно. Така печелиш точки.

Едно е сигурно вие ще спечелите точки пред вашите деца, ако играете с тях „Scrabble” . Първо ще ги измъкнете от виртуалното пространство, второ, играейки семейно, те ще разберат, че все пак сте си близки и трето – развитието на логическо мислене не е излишно както за тях, така и за самите вас.

Любопитен факт е, че Алфред Мошър Бац играе с децата и внуците си на своето творение до 93-годишната си възраст.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Играта на думите

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414