Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Естествено е да се бориш с болката

Е-мейл Печат ПДФ

rockfordsquire.comНаближи ли Бабинден в публичното пространство неизбежно се задават празнични репортажи, отразяващи лошото оборудване в родилните отделения, родилна статистика и портрети на известни акушер-гинеколози.

Свикнала съм с това.

Дори ми се струва мило. Пиша ги в графата – „добри новини“. Това, което днес обаче ми се иска да споделя, е дразнещото подхващане на едни и същи теми без отговор. Не ми е ясно примерно, защо всяка година разсъждаваме за вредата или ползата от секциото.

Тази година историята също се повтаря. В предаването „На кафе“ при Гала чепкаха въпроса близо час. Децата, родени чрез секцио били по-изнервени, заради изживения стрес по време на оперативното раждане.

Божеее, а какъв стрес предизвика у мен мъчещата се да роди по естествен път в съседната зала. Вече се радвах на новороденото, а тя огласяше отделението с „естествените“ си вопли. Питам се дали детето, родено по този начин, не попада на белия свят в стресова ситуация.

Впрочем и Гала се зачуди онзи ден като сподели, че не вижда особена нервност в дъщеря си, родена чрез секцио. Аз, между другото, също не забелязвам подобна изнервеност у моята Бела, освен като се бавя с пюрето. Противниците на секциото в крайна сметка имат един разумен аргумент в спора.

Да, секциото е неестественият път да родиш. Добре де, но то и да раждаш в болницата не е естествено.

Помните ли каква врява се вдигна за онази двойка от Габрово, която роди в банята преди месец? Тогава Ани Цолова от бТВ сподели, че повикът „назад към природата“ и е дошъл малко в повече и определи устрема на младите родители като „дивото зове“. Тоест – аргументът за естеството на нещата не е съвсем валиден.

Според мен, естествено е да се бориш с болката. Естествено е да имаш правото на избор и в случай, че изпитваш естествен страх да предпочетеш друг начин. Нали затова се развива медицината? Това е естеството на нещата.

За fortisimo.eu – Мария Кирчева

 

2 коментара

 1. мда-а-а - аз съм за правото на избор...Това с изнервеността не може да е довод,защото два пъти следвах естественото развитие на нещата и познавам по-спокойни и от мойте деца,но........не "огласях" етажа ))).Смятам,че детето се ражда с индивидуалността си,темперамент и не с "размислите и страстите " на всякакви видни и не толкова познавачи на крехката бебешка нагласа към света...
 2. Естествено е да се чувстваш човек, да родиш в нормални условия, а не в кланица, и да избереш как точно да се случи това. Изкуствени са само глупавите дебати и непрекъснатите вотове "за" и "против". Не всичко е черно и бяло...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Естествено е да се бориш с болката

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414