ФортисимоУчилището за бременни завърши 4 клас!

Е-мейл Печат ПДФ

Прекъсвам нашата история на бременността в седмия месец, за да отдам заслуженото на прекрасните специалисти от Училището за бременни към Комплекса за социални услуги за лица и семейства в Шумен. Все пак през седмицата бе Бабинден или както fortisimo.eu умно подчерта – Денят на родилната помощ в България.

Мисля си, че традициите да отдаваме заслуженото на бабите, помогнали ни в раждането и пренасянето им към днешните акушер-гинеколози, ще преживеят всички житейски трансформации. Няма как да не благодариш на хората участвали в съвместните усилия да дадеш живот. Сантиментално е, но е истинско!

„Училището за бременни” вече навърши 4 години. На 21 януари през 2006 г. се състои първата среща на бъдещи майки. Оттогава до днес обучение са преминали над 170 родители. Всяка година на този ден ръководителите на училището за бременни и преминали курсовете майки поднасят поздравления на екипа на Родилно отделение на МБАЛ- Шумен.

Курсовете за бременни, организирани тук, са абсолютно безплатни. Сегашната група е от девет майки. През февруари стартира новата, а записването вече се извършва предварително. Можете да го направите и по телефона. Занятията се провеждат веднъж в седмицата в продължение на около месец и половина. Всеки сеанс трае около час и половина. На сбирките гостуват специалисти: акушер-гинеколог, педиатър, психолог и социален работник.

Всяка седмица е посветена на отделна тема, като различните етапи на бременността, подготовка за раждането, първоначални грижи за новороденото, хармонични отношения в семейството и т.н.

Групите са много индивидуални. Всяка бременна има различни желания и нужда от информация. Чрез майките социалните работници работят косвено и с татковците. Според специалистите мъжете все още изпитват притеснение да се явят лично на занятията. „Отчитаме факта, че бебето е нещо ново, което се случва в живота на родителите и искаме да ги улесним в тази красива необратимост”, сподели психолога Диана Жечева.

„Дискутирали сме идеята да направим група за родители, които вече имат деца и са дипломирани в училището за бременни. Трудността идва оттам, че не можем да ги съберем. В центъра осигуряваме продължаваща подкрепа с консултации за родители. Дали детето се развива в норма, ако е по-агресивно или има трудност при адаптация за детска градина. Ние не прекъсваме връзката с майките.Те самите се връщат и са най-добрата реклама за дейността ни”, разказват още психолозите.

Това е идеална група за взаимопомощ. Родителите са обединени от сходни проблеми, а децата са на сходна възраст. Оформя се ядро, което показва на бъдещата майка, че странните неща около бременността не се случват единствено на нея. Когато човек е информиран за това, което му се случва стресът просто изчезва.

 За fortisimo.eu – Деси Кръстева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Училището за бременни завърши 4 клас!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414