Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Имате потребителски права. Отстоявайте ги!

Е-мейл Печат ПДФ

Любопитно е, че докато се запознавахме с призива на родителите, искащи да спасим храните от генномодифицирани продукти, до нас дойде друг призив. Този път от страна на Европейския съюз, но пак свързан с качеството на стоките, които потребяваме.

През цялата 2010 г. на територията на България ще се развие стартиралата миналата седмица информационна кампания „В Европейския съюз вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!“. Телевизиите вече въртят клиповете на кампанията, а през лятото нейните екипи ще обиколят и всички областни центрове в страната. Идеята е на Европейския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева.

„Законодателството на ЕС ни предоставя права, но създаването на законодателство е едва първата стъпка към ефективното прилагане на правата на потребителите”, каза г-жа Живка Петкова, заместник-ръководител на кабинета на комисаря. „За да направим така, че тези права да заработят на практика са необходими три неща: да ги познаваме, да ги отстояваме и да знаем къде да потърсим допълнителна информация или съвет”.

Кампанията е част от усилията на Европейския съюз да помогне на гражданите от новите членки да се възползват реално от правата си на европейски потребители. Подробна информация за инициативите можете да намерите на интернет страницата: www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania.

Кампанията се базира и на базово социологическо проучване проведено от Галъп Организейшън – Унгария по поръчка на генерална дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“ в Европейската комисия. На въпрос колко информирани се чувстват за потребителските си права в няколко ситуации на покупка, между 33% (относно закъснели или анулирани самолетни полети) и 79% (относно покупката на електрически домакински уред, който не работи както трябва) от анкетирани отговарят, че имат поне базово познание за тези свои права. Значителна част от интервюираните не знаят как да оценят – или не искат да оценят – нивото на своето познание в тези ситуации на покупка, най-често, когато става въпрос за поръчки по Интернет или телешопинг (26%).

Почти половината от запитаните посочват Интернет като техен основен източник на информация (48%), а 16% го поставят на второ място, когато трябва да назоват един или повече начини за търсене на информация относно потребителските права. Телефонното обаждане се споменава от приблизително един на трима анкетирани като първи и като втори източник (29% и 33% респективно).
По-младите анкетирани (на възраст от 21 до 35 години) са по-склонни да ползват Интернет като информационен източник, отколкото участниците в проучването на възраст от 36 до 45 години, които от своя страна са по-склонни да направят телефонно обаждане.

fortisimo.eu (снимка ibox.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Имате потребителски права. Отстоявайте ги!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414