Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Генетично модифицирани храни – да, има!

Е-мейл Печат ПДФ

Какво си мислите като чуете генномодифицирани храни?

От няколко дни генни инженери, учени, специалисти в областта на храненето и земеделието, министри и заместник-министри щъкат из публичното пространство, за да ни запознаят с темата и за да изкажат компетентното си мнение относно генетично модифицираните организми и храни и какво въздействие имат те върху околната среда и здравето ни.

След бърз преглед из форумите в интернет, установих, че за една част от хората това е непознато нещо, други веднага си представят катастрофални последствия, трети очакват създаването на сорт краставици с 50% съдържание на протеини, че да ги консумират в големи количества. На тема генетично модифицирани организми и храни едва ли бих разделила потребителите на консервативни и модерни. По-скоро иде реч за добре информирани, заблудени, грешно информирани и незапознати. Ако досега тези думички са ни били чужди и далечни, то в бъдеще ще ги чуваме все по- често. И все повече ще научаваме за тях, ако искаме да имаме избор.

Повод да се разгори този дебат е преминалият на първо четене законопроект за внасяне на изменения и допълнения в Закона за Генетично Модифицираните организми (приет още през 2005 г.) Кое е притеснителното, за какво става дума и има ли причина за тревога?

Според протестиращите еколози, които привлякоха вниманието на депутатите пред сградата на Народното събрание, проектът не е бил достатъчно дискутиран. Това което ги притесни най-вече е отмяната на общите забрани за освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница (все традиционни български култури) и всички видове зеленчуци и плодове. Факт е, че България е страна с голямо биоразнообразие. Навлизането на генетично модифицирани култури носи риск за нарушаването на това разнообразие. Отговорът на Министерството по околната среда и водите е, че разрешаване на засаждане на такива култури ще става след специална проверка и индивидуално разрешение от комисия. Става дума за контрол, който определено буди недоверие.

Освен това, дори да не сте земеделец и да не отглеждате пшеница, тютюн и други култури, то със сигурност консумирате продукти, които ги съдържат. И купувате зеленчуци и плодове. В Америка и Азия отдавна се отглеждат генно модифицирани култури. Западна Европа е сравнително консервативна. Наложила е строги мерки и контрол по отношение на посевите и присъствието на ГМО в храните. Въпросът е, дали производителят спазва закона и отбелязва наличието и количеството на ГМО. А всички ние искаме да знаем, какво купуваме и как ни се отразява неговата консумация. Разглеждайки данни на Столичната РИОКОЗ, научих, че още през 2004 г. е създадена Национална лаборатория за Контрол на ГМХ (генетично модифицирани храни).

От изнесените резултати в Интернет си дадох сметка, че със сигурност съм консумирала храни със съдържание на ГМО. Това не е основание за тревога, според закона, стига допустимото съдържание (0.9%) на ГМО да се спазва. Пак в тези резултати, обаче е видно, че на пазара има продукти с надвишени норми на ГМО – някои са внос, други са българско производство. Според редица учени и лекари консумирането на ГМО крие сериозни рискове.

Според заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева у нас има случаи, когато има отклонения от нормите. Това обаче не означава, че законът е лош, а че не се спазва, казва още тя. Пред мен обаче остава въпросът: дали прибирайки се от работа да напазарувам храни с консерванти и с ГМО и дали да се доверя на етикета? Или да търся хубавия вкус на доматите на баба! Със сигурност обаче ще чета етикетите на храните. За да имам право на избор. Ако обаче съдържанието на ГМО не е отбелязано коректно, съм в позицията на заблудена. А никой не иска да е заблуден, особено когато става дума за здравето му.

За fortisimo.eu – Светла Кюркчиева

 

1 коментара

 1. Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение "За Земята" са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг. От ЕК днес (02.02.10г.) е получен отговор, от който става ясно, че стартираната "процедура N 2009/2023 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на Директива 98/81/ЕО, изменяща Директива 90/219ЕИО относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!!!! Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия. Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част (конкретно Директива 2001/18/ЕО). Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания. Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза "Европа иска това от нас". Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира. За информация - с.Доброславци е в софийска област и в него се фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Генетично модифицирани храни – да, има!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414