Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Учение по холандски

Е-мейл Печат ПДФ

„Как е дъщеря ти, справя ли се в училище?”. Нормален и често безобиден въпрос към приятелка. Отговорът му обаче, влезе точно в идеята на настоящия брой на fortisimo.eu.

В случая приятелката ми и нейното семейство живеят в  Холандия. Момиченцето учи в подготвителен клас, съставен от деца на емигранти, дошли в страната на лалетата от различни кътчета на света.

Изведнъж отговорът на моя въпрос даде нов повод за размисъл. „Да. Тя е пушка. Доста бързо свикна. Научи езика. Сега ще има изпит по плуване. Тук този изпит е изключително важен. Учат децата да плуват с дрехи, якета и дори обути с ботуши.”

Брей, че работа. Очевидно в Холандия учат децата преди всичко да оцеляват. Това е държавата с най-ниска надморска височина и по думите на приятелката ми е пълна с „локви” и канали навсякъде.

Припомних си, че в университета сравнявахме различни системи на образование. Холандската е доста „разчупена”. Въпреки че децата тръгват на училище още на 4-годишна възраст, програмата им е лека, практически насочена.

Но, да се върна на приятелката ми и нейната история. Изразих учудване от факта, че и майката и таткото ходят на работа, а детето си иска грижите. „О, нямаме проблеми, разчитаме на училищния автобус.” Абе ние в България нали също купихме такива? За какво ги ползваме?

От нея научавам още, че родителите имат право да работят с намален работен ден, когато детето им е в училищна възраст. Освен това могат да си вземат отпуск, съвпадащ с ваканциите на децата им.

В България това се случва само ако родителят е учител. В нашата държава майка с малко дете трудно би си намерила работа след като й изтече майчинството.

Ако пък има щастието да работи и детето се разболее, няма кой да го гледа и поиска отпуск от работодателя, се изправя пред много деликатна ситуация. Той първо предупреждава да не става навик, недоволната физиономия вече е изписана на лицето, а ако се повтори, може и да освободи трудовата книжка за друг работодател.

За fortisimo.eu – Светла Крумова (снимки taggalaxy.de)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Учение по холандски

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414