Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Без профилактика често прибягваме до самолечение

Е-мейл Печат ПДФ

Все по-често в магазина, на улицата или дори в заведенията дочувам разговори за болести, лекарства и доктори. Темата, подобно на футбола и телевизията, е една от тези, по които почти всеки българин е компетентен. Дава акъл и „предписва” лечение.

Разказвали са ми за опашки пред „кабинетите” на всякакви врачки, билкари и знахари. Скарани с профилактиката, често прибягващи до самолечение – това е общата картина от европейското здравно интервю, което изследва българите наред с другите нации от съюза. Средното равнище на самолекуващите се за страната е 28%.

При следващо здравно проучване ще стане ясно, доколко сме коригирали тази наша привичка, след приемането на наредбата за задължително представяне на рецепта при закупуването на лекарства.

Засега, ако се съди по данните на наблюдението, по лекарско предписание се лекуват едва 46% от населението. Българите са и сред трите европейски нации, които най-рядко се обръщат към лекар. В тази класация на опашката сме заедно с гърците и румънците. Най-често търсят медицинска помощ чехите и германците.

Върху тази статистика най-голямо влияние оказва фактът, че малка част от българското население се явява на годишни профилактични прегледи. По здравна самооценка все пак България е в златната среда – на десето място. Най-негативна лична оценка за собственото си здраве сред европейските нации имат португалците – едва около 3% си дават много добра „здравна” оценка. Най-позитивни са жителите на Ирландия – над 50% оценяват здравето си като „много добро”. Доволни от собственото си здраве са жителите на две съседни нам балкански държави- Гърция и Кипър. Значи тук няма „балкански синдром”.

Може би, за да се радваме на по-добро здраве ще е добре да имаме повече доверие на лекарите си, а те от своя страна честичко да си повтарят хипократовата клетва – профилактично, за да продължим да им вярваме и да не се редим на опашка пред знахарите!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Без профилактика често прибягваме до самолечение

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414