Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Начинът на живот – личен избор!

Е-мейл Печат ПДФ

През последните години сме буквално засипани от здравна информация и съвети. Как правилно да се храним, как да спортуваме, как да избягваме стреса и какво ли още не.

В крайна сметка, предполагам, че на много от четящите този материал, както и на мен, ни се е случвало да нагъваме баничка или тост докато четем съвети за здравословно хранене. За пушенето пък – да не говорим. Всички пушачи, които познавам, са добре информирани за рисковете. Хората, които изобщо не употребяват алкохол в българското общество са изключение и признавам, аз поне се отнасям доста резервирано към тях, макар че уважавам това им решение.

Правя това въвеждане за да обясня, защо не съм изненадана от статистическите данни, представени вчера от статистиката.

Информацията показва, че шуменки са по-дебели от средното за страната и са най-върлите пушачки. Ежедневно пушат 29% от представителките на нежния пол. Балансът показва, че в региона пушачите – жени са с 2% повече от мъжете тютюнджии. Най-заклетите пушачи в България са мъжете от Сливен. Слава богу, другият рисков фактор в страната – алкохолът все още е повече мъжка територия.

Ежедневно консумиращ алкохол е всеки 15-ти шуменец“ При жените процентът е едва 2,5. Най-големи любители на алкохола са в Северозападна България: при мъжете във Видин и Монтана, а при жените – Враца.

Излиза, че процентът на регионите – рекордьори по пиене и пушене е обратно пропорционален на икономическото развитие на дадена област в страната. Вероятно са прави и тези, които твърдят, че българинът най-много яде, пие и пуши по време на криза.

И понеже от 20 години сме в криза, кръчмите в България са все пълни. Поредното доказателство на тази теза е че например в Интернет „Форумът на Шумен” темата „Заведения” е една от най-посещаваните с 2 856 мнения до този момент. Последното мнение е съвсем прясно – с вчерашна дата. Така че, данните от статистиката изобщо не са изненадващи. Въпрос на избор е как ще ги приемем – с недоверчиво възклицание, с усмивка или просто за сведение.

В заключение ще кажа, че докато обсъждахме стряскащите цифри, днес приятелка ми разказа, че баба й редовно пийвала по чашка алкохол. Не се лишавала и от кафе и сладкиши и така доживяла до повече от 90 години. Това също приемете просто за сведение. Е хайде, статистиката си има и весела страна!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Начинът на живот – личен избор!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414