Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Анонимността е илюзия и в мрежата

Е-мейл Печат ПДФ

altПовечето Интернет потребители възприемат глобалната мрежа като анонимен свят, в който могат да правят каквото си поискат. Нали са защитени с измислени прякори. Това, разбира се, не е така.

Няма да говоря за липсата на предпазливост и за навика да оставяме лични данни на безброй места в мрежата. Ще ви разкажа за най-големия клюкар, който е инсталиран на вашия компютър.

Това е браузърът (без значение дали е Firefox, Internet Explorer или Chrome). Програмата, с която разглеждаме интернет страници, предоставя на всеки сървър подробен преглед на нашата машина. За публична информация се счита видът операционна система, версиите и добавките към браузъра (Adobe Reader, QuickTime и други), имената на системните шрифтове, резолюцията на монитора, броят на цветовете, времевата зона и различните настройки на текущия браузър. Цялата предоставена информация е като уникален отпечатък на компютъра ви. С помощта на данните можете да бъдете разпознати навсякъде в Интернет.

Тук се намесва фондацията за електронни граници (Electronic Frontier Foundation). Тя пусна онлайн инструмент, показващ детайлите, които разкриват уеб браузърите за вас. От фондацията предупреждават, че тези данни могат да бъдат използвани за изграждане на потребителски профили, чрез които да се следят отделните хора. Организацията е против ползването на тази информация за идентифициране на отделни потребители и смятат, че рекламните компании разработват тайни технологии, с които нарушават нашите права.

Инструментът се нарича Пръстов отпечатък. Само за секунди той показва информацията, която браузърът ви предоставя наляво и надясно, докато обикаляте из сайтовете в световната мрежа. Проверете сами на адрес https://panopticlick.eff.org (не е нужно да инсталирате Java добавката).

Наистина е притеснително, че съществува наш виртуален отпечатък, но е още по-притеснително когато излагаме лекомислено информация за личния си живот в социалните мрежи и блогове. По тази тема обаче ще говорим друг път в електронното ни списание.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Анонимността е илюзия и в мрежата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414