Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Тихо – започват новините!

Е-мейл Печат ПДФ

бТВЕдна вечер, докато втренчено гледахме новините по телевизията и си мълчахме в усърдието да не пропуснем нещо, дъщеря ни попита:
- Защо гледате новините, като са лоши?

Тогава тя бе едва на четири, а аз тъкмо бях започнала да пиша и чета новините в един прохождащ новинарски екип. Въпросът ме стъписа и припряно започнах да обяснявам. По-скоро да се оправдавам защо всяка вечер гледам новини и какво ми дава това. Така с разменени роли - аз като дете хванато в беля, а тя като възрастен, който чака обяснение - започнах важния въпрос за ценността на информацията пред съвременния човек. Говорих на дъщеря си за социалната ангажираност и полезността да знаеш повече неща – извън онова, което се случва в детската градина.

Дъщеря ми порасна, а аз вече не пиша новини. Но отново всяка вечер гледам информационните емисии. Ако ги пропусна по една телевизия, превключвам на друга. И нещо повече: събуждам се и грабвам дистанционното, за да проследя сутрешните блокове, преди да изляза.
Дъщеря ми вече не пита защо, приела е факта, че в нашата къща е така. Дори ме изненадва. Една сутрин ме събуди с информацията за катастрофа, станала на пътя, по който щях да пътувам. Вече и тя разбира новините като мен. Знае за децата в Хаити, познава добре лицата от сутрешните блокове. Вълнува се за представянето на  Кристалина Георгиева и знае, че няма новинарска емисия без Бойко Борисов. Не иска да се качи на влак, заради всички инциденти от последните години, които е чула, видяла и преживяла по свой начин. Беше с мен, когато дарих сума за болно дете, което познавах от екрана.
 
Понякога пуфти сутрин:
- Пак ли тези, какво е станало сега, писна ми...

Вече е социално ангажирана. А аз понякога се сещам за нейния въпрос. И си мисля, колко различно ще е да ми започне деня по друг начин, без стреса от телевизионния екран и без дежурното успокоение – такъв е животът.

Сега, дори и пораснала, дъщеря  ми не е спряла да прави едно -  продължава да ме притеснява и да търси внимание, когато съм заета. И колко хубаво! Защото като се замисля за пропуснатите моменти с нея, усещането ми за социална ангажираност олеква. Ще пропусна тази вечер новините и ще бъда с нея – тялом и духом.

За fortisimo.eu – Светла Кюркчиева (снимка: бТВ)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Тихо – започват новините!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414