Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Силата да бъдеш информиран

Е-мейл Печат ПДФ

В този брой ще говорим за новините. Безспорно най-рейтинговата зона в програмата на всяка медия. Лично за мен – и най-чистият вид журналистика. Новините всекидневно и в пълна мяра изпълват със съдържание правото ни на информация.

Онова естествено човешко право, което подобно на другите такива, изживя естествения си бум след края на Втората световна война и започна да се приема като ценност.

Днес всеки се опитва да владее силата да бъде информиран. Усилваме радиото на всеки кръгъл час. Залепваме пред телевизорите в програмно определения час. Купуваме нови и нови програмни пакети, включващи повече световни новинарски канали. Толкова лично приемаме правото си да получим новините на собствения си език, че ползваме това като инструмент за политически игри. Едни се борят да ги чуят на майчин език, другите твърдят, че новините се изговарят само на техния си майчин език.

Междувременно световните новинарски канали започват да мултиплицират програмите си на колкото се може повече езици. Докато Европейския съюз дебатира относно евентуалното бъдещо членство на Турция, EuroNews вече обяви, че е готова да предава на турски.

Журналистите се състезават с новините. Това е в основата на делничния им ритъм и понякога ги кара да си мислят, че новините са си техни и само те имат правото да преценят кога е точно и навреме да ги споделят. Новините обаче са в основата на правото на човека да бъде информиран. Те не са на никого.

Дори не влизат в приложното поле на Закона за авторското право. Колкото по-значима е новината, през толкова повече медии и на толкова повече езици ще прозвучи.

Дадох си сметка, че градим ангажиментите си около новините, когато преди години се зачетох в билборд на българска новинарска телевизия. Посланието беше нещо от рода на: „Не бързай – новините са на всеки 30 минути!“

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Силата да бъдеш информиран

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414