Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Къде остана ябълката?

Е-мейл Печат ПДФ

Преди Христа. За китайците ябълковия цвят е символ на мира и красотата. Вси светии при келтите е празник на ябълката. В Гърция е свещен плод. Ябълковото дърво се свързва със здраве и безсмъртие.

Малко хора знаят, че за древните гърци поднасянето на този плод означава предложение за брак. Книгата на християните не тълкува така нещата. Само в Библията символът на плода е двуяк – хем на познанието, хем на греха. Между другото не е ясно дали първият човек е ял точно ябълка. Факт е, че са малко текстовете с неизвестни автори, за които се говори, че не са измислица.

Минават хилядолетия. Народът се преселва. Европейската карта придобива облик. Идва времето на Исак Нютон. Тези дни „Индипендън” съобщи, че в интернет е качена оригиналната история, написана от приятеля на Нютон Уилям Стъкл. Самият разказвач е и свидетел на това как през 1726 година вечерта, когато пиели чай под ябълково дърво в градината на учения, плодът паднал върху главата на Нютон.

"Защо ябълките винаги падат перпендикулярно на земята” – тази бележка, досега се е пазела в архива на Кралското дружество в Лондон, достъпна само за специалисти. Всъщност, за да открие Закона за гравитацията, на Нютон са помогнали наблюденията му върху движението на планетите.

ХІХ век, Америка. Джон Рокфелер. Излъсква една ябълка и я продава, с парите купува две… Рокфелер – обича да яде ябълки, още като дете вярва, че ще натрупа много пари. Пести и ги влага. Появява се Самюел Андрюс – химик, приятел на бизнесмена. Андрюс и Рокфелер съчетават знание, предприемаческо мислене и пари. Започват индустриалното производство на рафиниран нефт, продукт, който по това време се използва за осветление.

ХХ век. Компютърните специалисти Стивън Возняк и Стив Джобс създават „Apple”. Последният е вегетарианец. Той въвежда символа на отхапаната ябълка. Според едни името на компанията е със сантиментална стойност, според други отхапаната ябълка е символ на полученото познание от Стив Джобс, за което хората плащат дяволски много пари.

Едно е сигурно, не става само с ябълки. Всеки от горепосочените мъже е мразен и обичан, почитан и отричан, но същевременно и тримата са отличници в своята си област на познание.

Днес развитието на IT технологиите си съперничи със създаването на живот и храна по изкуствен начин. Как ли ще изглежда ябълката на ХХІ век? В чии ли мъжки ръце ще попадне?

Любопитно:
В историята, няма данни ябълката да е помогнала на някоя кралица или пък на не чак толкова важна особа да направи велико откритие. Дамите предпочитат ниско калоричния и прочистващ организма плод при диетата си. В историята не, но в литературата – да – в Библията, ако изобщо Ева е хапнала този плод. През ХVІІІ век обаче Снежанка на Братя Грим със сигурност е отхапала парченце от ябълка. Знаем съдбата ѝ.

За fortisimo.eu – Светлана Крумова (снимки: taggalaxy.de)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Къде остана ябълката?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414