Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Приключенията на един пешеходец

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка ibox.bgКак да не станем пациенти на ортопедичното отделение на МБАЛ? Има няколко начина:

- да не излизаме от дома си;
- тротоарите да бъдат изчистени;
- да си купим подходящи аксесоари към обувките за лед.

Ясно е, че първото условие не може да се случи. Няма как да бъдем по цял ден у дома. Дори и да работим вкъщи, дори и да сме пенсионери или майки с малки деца. Все пак трябва храна.

Най-малкото до магазина ще отидем. Е, пред търговските обекти е изчистено. Общинските инспектори се погрижиха да стреснат търговците с допълнителна глоба насред кризата. Всъщност може и да е заради предизвиквани приятни фантазии от гледката на хубава магазинерка, енергично разбиваща леда на малки парчета, но това е друга тема.

Факт е, че докато стигнем до магазина, можем да направим белата и за по напряко да минем през ортопедията.

Ясно е, че второто условие също не може да се случи. Вече няколко пъти станах свидетел на една ситуация. Група от 5-6 добре облечени и въоръжени с подходящи атрибути лица бяха позиционирани на ключови места, за да ги почистят от леда. Те действаха съвсем по правилата за работа на открито. Един разбиваше леда, останалите му даваха съвети как по-добре да го направи. Не посмях да се загледам повече, че да не се хлъзна на някъде. Ще чакам пролетта, тя ще гарантира, че тротоарите ще са без лед.

Предлагам всички да си купим по един чифт котки. Тук идват на помощ съветите на експерта. За по-добра захапка с леда – котките трябва да имат един преден зъб.

Фатката е в това, че той се намира по-близо до палеца на крака, където са съсредоточени по-голяма сила и възможност за баланс. Не са за подценяване и тези с два предни зъба – сигурни и стабилни.

Помощните зъби обикновено са големи и са насочени напред, така че при отпускане на петата да се допрат до леда и да поемат част от тежестта. Самите производители на котки са се специализирали в изработката на анатомични цели рамки, които копират контура на стъпалото. Аксесоарът се превръща в част от крака, като насочва силата и опората точно там, където се очаква и където е необходима.

Призив на граждани към собственици на сгради, които ще бъдат обект за съсредоточаване на пътникопоток в тях: Молим, когато решавате естетическия вид на сградата, да изберете подходящи материали за плочника отпред. Избирайте грапави повърхности. Гладките, дори и да са прекрасно изчистени от леда, си остават полирани и съответно хлъзгави. Така се създават предпоставки за фрактурни инциденти. Дори и котки не помагат.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Приключенията на един пешеходец

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414