Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Бойко, Слави и жените

Е-мейл Печат ПДФ

„Жените са по-прилежни от мъжете, и минават без дълги обеди и ходене до бара". Думите на днешния ни министър-председател Бойко Борисов са добре познати.

Не е PR, очевидно така си мисли човека защото съм ги чувала преди години и в Шумен когато генерала бе само неформален лидер на прохождащата ГЕРБ. Като става дума за феминизъм, веднага се сещам и за позицията на друг известен българин – Слави Трифонов, който преди доста години покрай една реклама, се беше размечтал за жената, която трябва да е „боса, бременна и в кухнята”. Не е само роля, очевидно така си мисли човекът, щото подобно отношение съм усещала и в редица негови интервюта.

Отново сблъсък между Бойко и Слави? Сигурна съм, че и двамата обичат жените, но думата ми е за осъзната и неосъзната дискриминация по полов признак.

От гледна точка на статистиката. В момента не малко висши постове в България се заемат от жени – министърът на правосъдието, кметът на столицата, председателят на парламента, кандидатът за еврокомисар са все представителки на нежния пол. Не са малко, но не са и много.

Според статистиката, в политиката на национално ниво в България жените заемат между 20% и 25%. Регионалният поглед върху темата сочи, че само 10% от ръководните постове в Шуменско се заемат от жени. От 52-ма кметове в историята на Шумен не е имало нито една жена. Затова пък имаме председателка на Общинския съвет вече втори мандат.

Що се отнася до администрацията, то в област Шумен и в администрациите на 8 от 10-те общини жените преобладават. А как е в Европа? В момента само около 14% до 18% от работните места в европейските институции са заети от жени.

Според социолози, корените на наблюдаваното напоследък в България засилване на ролята на жените в политиката може да се проследят до времето на комунизма, който наблягаше на равенството между жените и мъжете.

Връзката между комунизма и феминизма може би съществува, но според мен, е твърде елементарно обяснение за нарастващата роля на жените в политиката. Това просто е европейска и световна тенденция. А примерите на жени в политиката, с които се съобразява цял свят и то в държави с развита демокрация са много. Да започнем от английската кралица!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Бойко, Слави и жените

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414