Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Жените, жените – ах, ангели са те!

Е-мейл Печат ПДФ

Румяна Желева, снимка e-vestnik.bgЖени и свада. Тези думи се завъртяха в главата ми по време на скандала между евродепутатката Антония Първанова и кандидата за еврокомисар Румяна Желева.

Погледнато най-елементарно (и вероятно през призмата на нещо недобито от балканския ми манталитет) започнах да композирам текст-призив с основна тема – да върнем жените в кухнята.

Когато се поуспокоих и възстанових действието на разума осъзнах, че проявата на подобен сексизъм не е за изтънчения вкус на читателите на fortisimo.eu.

Коментар в авторитетния „Ню Йорк Таймс“ от тази седмица обаче ме въвлече отново в темата. В статията се разглежда нарастващото влияние на жените в българската политика, а като катализатор на това явление е посочен министър-председателят Бойко Борисов. Колко ли завижда Сакскобурготски за този материал в западната преса?

Не е особено вярно, че влиянието на жените в българската политика е нараснало с властуването на Борисов. По-скоро модерният български почин всичко да започва от сегашната власт очевидно е оказал влияние върху автора на статията в „Ню Йорк Таймс“. Това обаче са дребните неща по темата. Повече ме впечатлиха цитираните изказвания на социолози, които намират корените на това явление в годините на комунизма. А той наблягаше на равенството между жените и мъжете.

„Ню Йорк Таймс" цитира директора на Центъра за изследвания и политики за жените Татяна Кметова, която заявява, че при комунизма се е очаквало жените да работят наравно с мъжете и често представителите на двата пола получавали еднакво заплащане. По думите ѝ в България никога не е имало феминистко движение, а в края на 70-те години страната е имала най-високия процент на работещи жени в света.

"При комунизма жените в България бяха представени в почти всички области на живота, от ръководители на заводи до медици", казва тя. Тази любопитна теза надгради руините на онази недобита част от балканския ми манталитет и комплекса към комунистическата идеология. Онзи комплекс, който трудно позволява да използвам понятия, като „добро“ и „комунизъм“ в едно и също изречение.

Когато се поуспокоих и възстанових действието на разума осъзнах, че в тезата на Татяна Кметова има много истина. Равенството на половете, гарантирано от цялото българско законодателство, правото на жените да гласуват и още куп примери, които се възприемат като критерий за липсата на дискриминация по полов признак у нас са дело на комунистическото ни минало. Както много други прогресивни неща у нас те идват силово с декрет на властта и без обществено преживяване.

Изводът – естественият път на прогресивните обществени идеи е еволюционен. Обществото постепенно узрява и разбира, че идеята е негова нова ценност.

Комунизмът наистина наложи набор от прогресивни идеи, които дълго измъчваха либералните общества, но го стори революционно и така идеите останаха външни за обществото.

Ей затова ми се налага да се поуспокоявам – преди да кажа нещо разумно по любимата тема за спора относно качествата на мъжете и жените. Освен това прочетох и доста книги, за да твърдя убедено днес, че феминистите не са онези хора, които предпочитат цигари „Фемина“.

Сега налейте по едно вино и да я почваме: „Жените, жените – ах, ангели са те...“


За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимки e-vestnik.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Жените, жените – ах, ангели са те!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414