Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Трудно им е на жените с творческа натура

Е-мейл Печат ПДФ

Покрай бисера на „Ню Йорк Таймс“, че Бойко Борисов бил наложил жените в българската политика – се замислих за дамите в развлекателната индустрия?

Ясно е, че нежните образи са навсякъде.

Провокативните тела и форми продават всичко… от книги до mp3-ки. Но когато стане въпрос за признание, нежният пол определено започва да страда от липса на внимание.

Цели осемдесет и две години се раздават филмовите отличия Оскар и досега нито една жена не е била номинирана за приза „режисьор на годината”. Табуто беше вдигнато едва преди седмица, когато бяха обявени номинациите на Американската филмова академия за 2010 г.

В престижната категория се отличава името на Катрин Бигълоу с иракската ѝ драма „Войната е опиат”. Сигурно ще спечели, че да компенсира половата несправедливост.

Жените режисьори са толкова малко, а това се дължи на факта, че големите филмови компании не са склонни да поверяват милиони в нежни ръце.

Да поговорим за музика. Певици много, но чували ли сте за музикален продуцент – жена? Аз не съм.

Литературният свят също е враждебно настроен към дамите. Ако пропуснем феномена Стефани Майър, то списъкът със световноизвестните авторки е изключително кратък. Вярно, съществуват феномени като Агата Кристи, но писателката на „Десет малки негърчета” може ли да се мери по популярност с Дан Браун. Тук ще ме апострофирате: „Ами, Джоан Роулинг?”

Майката на Хари Потър е сред най-продаваните автори на всички времена, но знаете ли, че в края на 90-те години издателите ѝ Bloomsbury се съгласяват да публикуват „Философският камък” само при условие, че ще скрият пола на писателката.

Така се ражда най-известната и критикувана сексистка рекламна стратегия в световен мащаб. От Bloomsbury са категорични, че читателите няма да посегнат към фентъзи история, написана от жена. Затова заличават женствеността на авторката с инициалите – Дж. К. Роулинг. Благодарение на измамата името се вписва в графичните традиции на колосите в жанра като Дж. Р. Р. Толкин и К. С. Луис.

Да скриеш пола на някой автор е неприятно, но пък да лъжеш е вече прекалено. Пред по-любопитните журналисти и читатели писателката е представяна като Джо Роулинг.

Факт е, че от психологична и биологична гледна точка жените и мъжете са напълно различни същества (справка „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния” от Алън и Барбара Пийз), но не трябва да забравяме, че предразсъдъците са невежество. Добрите идеи не притежават полова определеност.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Трудно им е на жените с творческа натура

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414