Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Туризъм изгубен в превода

Е-мейл Печат ПДФ

Много неща се пишат и говорят за състоянието на туризма в България – за презастрояването край морето, а вече и в планинските курорти, за лошата инфраструктура и достъпа до туристическите обекти.

На фона на всички тези проблеми състоянието на информационните табели може би изглежда като незначителен въпрос, но според мен не е така.

Наред с новите все още стоят и много стари и ръждясали табели. Текстът, изписан на английски език, често е пълен с правописни и граматически грешки или със странен словоред, от който се губи смисълът на изреченията. Вярно е, че не всеки турист би се зачел в табелите. И не всеки чужденец, който ги прочете ще владее достатъчно добре английски, че да забележи грешките. Но със сигурност ще има и такива и впечатлението им никак няма да е добро.

Ясно е, че заменянето на старите информационни табла с нови струва пари, а пари все липсват. Но може поне новите табели, които се слагат по модерните напоследък екопътеки, да бъдат с коректно изписан текст, вместо да се налага после заради грешки да бъдат правени наново. Не знам кой отговаря за изготвянето на текста на табелите и дали има някой, който да контролира качеството им, но очевидно, за да се получават такива резултати някъде някой не си е свършил работата добре.

И за да не говоря само празни думи, ето и няколко примера.

Наскоро избраха Мадарския конник за глобален символ на България, което явно не пречи още в заглавието на информационната табела да има грешка. А щом символът на България посреща гостите си така, то какво остава за другите туристически обекти в страната?

В леко ръждясалото табло на нос Калиакра пък една и съща дума е изписана по два различни начина – първият път грешно, вторият правилно – само в рамките на няколко реда.

Град Неделино се намира до Златоград и след отварянето на граничния пункт с Гърция вероятно ще се радва на повече туристи. Още с влизането си в града те ще бъдат приветствани с „Добре дошли!” от чисто нова табела с две грешки в едно изречение от шест думи.

Според мен има достатъчно хора с добри познания по английски език – млади хора, преподаватели в училища и университети, а има и преводачески агенции. При наличие на желание проблемът може да бъде решен, за да не продължаваме и в бъдеще да посрещаме гостите на България по подобен начин.

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова

 

2 коментара

 1. Да се смееш ли да плачеш ли...
 2. Wellcome се пише с едно ел.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Туризъм изгубен в превода

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414