Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вържи нета да е мирно селото!

Е-мейл Печат ПДФ

В началото на този месец станаха ясни номинациите за Нобеловата награда за мир през 2010 година. Сред тях с изненада открихме и така наречената – „Глобална мрежа“. Точно така – Интернет.

Странно, дори мисля, че е прецедент. През годините този приз са получавали само отделни личности и различни хуманитарни организации. А сега? Вържи нета, за да е мирно селото!

Добре де, ще погледнем философски на нещата. Имаме два варианта – да си представим световната виртуална мрежа като жив организъм или като организация, че да видим дали се вписва в критериите за номинация.

Алфред Нобел е учредил следните области физика, химия, медицина, литература и мир (дисциплината икономика е прибавена през 1968 г.), в които трябва да е открито нещо значително. До тук добре.

Второто условие е кандидатът да бъде номиниран или от някой от предишните Нобелови лауреати, или от декана на скандинавски факултет в съответната област, или от някой друг учен, който Кралската шведска академия на науките счита за достоен. И на този критерий номинацията на Интернет отговаря.

Петицията, в която се споменава, че Интернет спомага за „диалог, дебат и постигане на консенсус чрез комуникация” получава гласност и подкрепата на Ширин Ебадия. Тя е нобелов лауреат за мир през 2003 година.

По отношение на третия критерий аз лично ще се объркам. Изисква се от кандидат-лауреата да предаде научния си труд за оценка. Брей, ами сега, кой ще го напише? Аз само ще предложа теми.

Според Петицията, предлагаща виртуалната мрежа за Нобелова награда, Интернет насърчава воденето на диалози и спомага за достигането на споразумение посредством общуване, разпространява демокрацията. Вярно е, едната тема може да е фокусирана точно върху този безспорен факт.

Заедно с това обаче в Интернет мрежата можете да срещнете много лъжци, педофили и какви ли още не. А порно сайтовете са повече от новинарските. На мен ще ми е интересно да прочета научен труд с тази тема, придружен с видеоматериал, свален нелегално от глобалната мрежа. Може пък на петчленния комитет, избран от норвежкия парламент, който дава наградата за укрепване на мира да се хареса подобна научна обосновка. Да припомним – миналата година тази награда отнесе човек, водил две войни (Барак Обама).

Кой ще вземе 1 милион евро от името на Интернет, ако получи Нобелова награда, питам се аз?

Интересувам се и чисто от естетична гледна точка, защото на самата церемония (10 декември) има установен дрес код. Ако е мъж, лауреатът трябва да е облечен във фрак, задължително е присъствието на бяла папионка. Костюмът трябва да е ушит по поръчка.

Май надушвам корпоративен интерес. Имайки предвид, че конкуренти на Интернет са Лю Сяобо – китайски дисидент, осъден в родината си на 11 години затвор и руската правозащитна организация "Мемориал" – в мен започва да се оформя мнение, че и тази награда вече е изгубила хуманността си. Сигурно и това не е учудващо твърдение.

Общуваме изцяло чрез техниката. Изкуствената среда се оказва необходима при проблеми със забременяването. Не можем да си представим съществуването си без IT удобствата. Май сме се слели изцяло с техниката. Роботи ли сме?

За fortisimo.eu – Светла Крумова (снимка: taggalaxy.de)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Вържи нета да е мирно селото!

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414