ФортисимоНиколай Урумов: Аз не живея с чувство за необикновеност

Е-мейл Печат ПДФ

Познат от екрана и от сцената на театъра – той ще ви разсмее, ще ви разплаче, ще ви накара да се замислите безкрайно много... Любимец на българската публика, участвал в над 55 филма („А сега накъде”, „А днес накъде”, „Вампири, таласъми”, „Дунав мост”, „Закъсняло пълнолуние”, „Хълмът на боровинките”, „Хайка за вълци”, „Изпепеляване”, „Моето мъничко нищо” и др.), ролите му в театъра сигурно минават 40... Моноспектакълът – „Живот в кашони” по пиеса на Иван Кулеков получи международно признание.

Николай Урумов е роден в Българево, учил в Каварна. Завършил е ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов. Играл е в почти всички столични театри, участвал като гост актьор в спектакли и редица театри в страната, един от които е и Драматичен театър „Васил Друмев” – Шумен. Мен лично много ме докосна с ролята си на Маргариди в Криворазбраната цивилизация”, разсмя ме и ме разплака... Потърсих го, за да надникна внимателно и в личния му свят. Ето какво сподели Николай, специално за читателите на fortisimo.eu.

Нели Русева: Гледах ви в „Криворазбраната цивилизация”. За ролята си на мосю Маргариди получихте награда още през 2004 г., колко пъти досега се игра представлението?

Николай Урумов: Всъщност вие гледахте 86-тото представление на „Криворазбраната цивилизация". Имаше едно прекъсване от година и половина, но благодарение на Кмета на града Красимир Костов и Директора на театъра Илия Раев – спектакълът беше възстановен и както виждате салоните отново са пълни. Мюзикълът не е изчерпан и има голям потенциал. Надяваме се до края на 2010 година да закръглим бройката и така да влезем в престижния "Клуб 100".

Нели Русева : В каква цивилизация живеем сега?

Николай Урумов: Хаотична, непредсказуема и стресираща.

Нели Русева: Имате много награди, коя от всички ви е най-скъпа?

Николай Урумов: Всяка една.

Нели Русева: От всичките изиграни герои, има ли един най-близък, най-скъп, този който най-много ви е докоснал, разтърсил?

Николай Урумов: Не се отказвам и не се срамувам от нищо, което съм изиграл в театъра и киното. Еднакво са ми скъпи. Те са частици от моя живот. Но определено срещите ми с българската драматургия са съкровени.

Нели Русева: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" беше един от фаворитите за чуждоезичен филм на Оскарите, макар че в крайна сметка остана без номинация. С какво спечели вниманието на зрителите и комисията на Академията? Каква е вашата роля?

Николай Урумов: Аз съм главният „лош”. Агентът от Държавна сигурност, който разбива живота на семейството на централния герой. А филма печели с истиноста си, с чувствителност и професионализъма.

Нели Русева: Сред най-известните ви роли е тази на Бай Ганьо, тук ли е той и днес? Къде има най – много ганьовци?

Николай Урумов: Да тук е, за жалост. Неговите проявления са навсякъде. И в мен дори. Това сме ние, колкото и да не си признаваме.

Нели Русева: Дават ви роли предимно на лоши момчета. По-трудни ли са те? Притесняват ли ви този тип герои?

Николай Урумов: Да, това са по-трудните роли, но пък са много благодатни от актьорска гледна точка. Има какво да изследваш и какво да играеш. Пък и моите кумири в американското и руското кино играят точно такива роли.

Нели Русева: В кои нови филми ще ви гледаме?

Николай Урумов: Във филма на Киран Коларов „Ако някой те обича”, както и епизодични, но надявам се запомнящи се сцени в „Стъклената река” на Ст. Трифонов, „Светото семейство” на Кр. Крумов и „Аве” на К. Божанов и Д. Гочев.

Нели Русева: А в театъра?

Николай Урумов: Работя върху един моноспектакъл. Имам и други поректи, но нека станат факт и тогава да говорим.

Нели Русева: Освен в рекламата на "Big Brother" ще участвате ли и под друга форма в реалити формата? Говори се, че ще водите част от кастингите? Или че ще бъдете новия водещ на шоуто?

Николай Урумов: Към момента нямам друг ангажимент с шоуто. Ще видим.

Нели Русева: „Царете на комедията” приятели ли са на „Комиците”? Глад за смях ли има сега у българина?

Николай Урумов: Да, приятели сме. Българинът винаги е обичал да се забавлява. И това е добре. Представяте ли си, ако всички бяха сериозни или тъжни, или пък меланхолични. Ужасна „диагноза”.

Нели Русева: Вие сте сред най-популярните лица и в киното, и в театъра. Усещате ли се като звезда?

Николай Урумов: Бих казал, че се усещам разпознаваем.

Нели Русева: Дъщеря ви Далия, има ли желание да наследи професията на баща си?

Николай Урумов: Ами да, засега мечтае да стане актриса, но ще видим какво ще стане. Времето и съдбата ще покажат.

Нели Русева: В къщи и с приятели, Николай Урумов, повече весел ли е, или по-скоро тъжен?

Николай Урумов: Зависи от ситуацията и настроението. Човек не би могъл да е перманентно в едно настроение, нали (усмихва се)?! Като че ли колкото по-помъдряваш, толкова по се натъжаваш.

 

Нели Русева: Кога за последен път се почувствахте истински щастлив?

Николай Урумов: О, не знам. Всяко хубаво, ново и градивно нещо ме кара да се чувствам щастлив. Всеки наш успех, ме кара да се чувствам щастлив.

Нели Русева: Какво ви липсва най-много днес – човек, чувство...?

Николай Урумов: Родителите ми.

Нели Русева: Какво ви натъжава?

Николай Урумов: Болката и мъката в очите на хората.

Нели Русева: Помня ви от филма „А сега накъде”. Кога за последен път си зададохте този въпрос?

Николай Урумов: Не помня. Не би било честно да си измислям отговор. Знаете ли, аз не живея с чувство за необикновеност и не смятам, че всичко което ми се случва е значимо, за да се старая да го запомня. Аз съм един обикновен човек, живеещ скромен и нормален живот – с всичките му трудности и радости. Така че, простете, ако съм ви разочаровал с отговорите си.

***

Аз пък няма да забравя финала на „Криворазбраната цивилизация” и пророческите думи на Добри Войников, изречени от героя на Николай Урумов – Мосю Маргариди:
„Този свят е сцена театрална, дето цивилизованите лъжат като същи актьори. Простите и невежите са за цивилизованите като добитъка за хората. Европейците дохождат при нас, заблуждават ни с разни фалшиви и лъскави думи и обещания. Взимат ни парите, жените, децата. Европа се е обогатила от прости като нас нации”.

За fortisimo.eu с Николай Урумов разговаря Нели Русева

 

1 коментара

 1. Малко са актьорите ,които като Ники Урумов успяват да докоснат различни струни от емоционалният сваят на човешката личност и да оставят усещане за нещо неочаквано.Не само първоначалната реакция е спонтанна,а и връщането към ролите ,които е пресъздал карат зрителя да разсъждава и преоткрива ,всеки път по нещо ново и различно .Спонтанната усмивка често се заменя с размисъл и мъничко тъга. Пожелавам му много здраве,и удовлетворение от това което прави ,а и повече слънчеви усмивки.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Интервю

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Интервю Интервю Николай Урумов: Аз не живея с чувство за необикновеност

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414