Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Отпускът по бащинство не е почивка

Е-мейл Печат ПДФ

Преди по-малко от седмица прочетох във fortisimo.eu статията „Отпуск по бащинство” от колегата Иван Капралов. Не можах да се стърпя и да не напиша това своеобразно „опровержение”.

Просто, защото съм бременна и знам какво ме коства принудителното затваряне у дома – далеч преди предвидените от държавата 45 дни преди раждането.

Така че бих казала на всеки мечтател за отпуск по бащинство, че това не е почивка.

Пълната изолация не е за мен. Възможно е някой да си представя, че е далеч по-добре вместо ранното ставане за работа. Особено в това мрачно, студено и общо взето лошо време. Но майчинството или бащинството не е решение на проблема. Последното в никакъв случай не се характеризира с повече време за четене на книга или блаженство пред телевизора с любим сериал. За олимпийските игри да не говорим.

Съжденията на колегата Капралов се основават на типичната за мъжа гледна точка, която тръгва от убеждението, че оставащата си у дома жена задължително почива.

Говори по телефона с приятелки или люпи семки с комшийката. За какво говоря ли?
Говоря за това, че всеки излязъл в отпуск по бащинство мъж ще остане много неприятно изненадан от куп неща, които иначе се случват в живота – без той дори и да предполага.

Като например задължението да подсигуриш разнообразна и вкусна вечеря, докато се грижиш за бебето във всеки един момент. Ами ако имате късмет днес да е единственият слънчев ден, подходящ да разведрите себе си и малкото с разходка навън, а същевременно е крайно наложително да завъртите две перални?

Като бонус ви очаква и гладенето. О, ужас, току свършили поредната задача, забелязвате праха по холната масичка. Няма как, ще трябва и да се чисти. И така идва краят на работния ден. Не споменах ходенето до магазина, миенето на безброй многото тави и тенджери, останали в мивката след поредното готвене, което никой няма да помни само половин час след като е изядено.

Повярвайте, уважаеми представители на силния пол – отпускът по бащинство не е почивка! Само пробвайте и ще видите, че ще изберете да отидете на работа, за да си почивате. Затова законодателят е предвидил едва 15 дни отпуск за татковците при раждането на детето. Законодателят е постъпил мъдро, отчитайки факта, че само жените могат да свършат тази работа. Защото това е работа, а не почивка!

P.S. – Статията няма за цел да противопоставя половете, а да внесе малко яснота на всички, за които стоенето вкъщи изглежда привлекателна работа.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

5 коментара

  1. сисе браво много точно попадение подкрепям те с две ръце
  2. Да,но....почивката не е задължително седене пред телевизора. Отпускът по бащинство е временно откъсване от рутината,ежедневието характеризиращо се при мъжа в сутрешно излизане от вкъщи и заетост през деня по работа - така,че смятам дори и бягането за памперси или съпровождането до детската консултация е вид почивка - почивка от всекидневното ходене на работа и по този начин отдалечаване от ежеминутните грижи по малкото дете.
  3. може да не е почивка,но смятам,че мъжът също би следвало да има време / както жената /, което да отдели за семейството си и това да не е само вечерното прибиране от работа..след срещи с толкова хора....ами отпускът по майчинство почивка ли е ??!! Понякога изолацията е приятна...особено когато е споделена и може би това е,което трябва на детето,то има нужда не само от майката
  4. "съвсем различни грижи" - цитат от статията на колегата ти - не седене или лежене..просто друг вид грижи,друг вид работа......временно.
  5. Седенето в къщи е такова, каквото си го направиш. Това важи и за много други неща. Авторката явно си мисли, че единствената функция на жената е да бъде царица в кухнята и такава ще си остане.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Отпускът по бащинство не е почивка

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414