Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Карнавалът в Рио бил облечен!

Е-мейл Печат ПДФ

Тази вечер завършва най-популярният в света карнавал. Както всяка година Рио де Жанейро приковава камерите на световните телевизии с кадри на танцуващи знойни бразилки и щастливи купонджии отдали се на общо празненство.

Днес много хора си мислят, че карнавалната фиеста си е измислена от бразилците, но историята е съвсем друга. Тя е пренесена там от добрата стара Европа.

Направили са го същите онези колонизатори на Новия свят, които впрочем били и ревностни католици. Затова карнавалът, който често се асоциира с богоненавистна разюзданост всъщност е тясно свързан с календара на добрите християни.

Карнавалът в Рио де Жанейро започва винаги в съботата, която е 40 дни преди Великден и завършва във вторник – последният ден преди постите. Отново заради религията се получава и една от най-големите мистификации. Бяхме разочаровани да научим, че тези прекрасни, матови, голи тела, дефилиращи по улиците на Рио, всъщност въобще не са голи. Шантава работа – танцьорките се оказаха праведни християнки, обути в здрави чорапогащници.

Така поне за нас бе разбит митът, че от смешението на европейската култура и тази на африканските роби, домъкнати в Южна Америка, се е родил прекрасен празник, възпяващ свободната любов.

На всичкото отгоре Министерството на здравеопазването на Бразилия реши да използва популярността на карнавала, като обяви, че през тази година ще раздаде безплатно на участниците във фиестата 55 млн. презервативи. Това е част от широко мащабна правителствена кампания за борба срещу разпространяването на вируса на СПИН.

По местните телевизии освен кадри от карнавала вървяха и клипове, напомнящи на населението да използва предпазните средства. Очевидно, че карнавалът не е това което си представят милиони хора по света.

Той по-скоро е метафора на това, което те си представят. Но, същевременно е и очевидно, че върши работа. Карнавалът възбужда представите на хората, а Рио де Жанейро е под властта му месеци преди събитието, както си личи и от снимките на читатели на fortisimo.eu – направени през януари.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Карнавалът в Рио бил облечен!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414