Фортисимо – това е лично!



Свободата е отседнала в Лондон

Е-мейл Печат ПДФ

Вярна на франкофонските си убеждения, дълги години не проявявах интерес към „студеното и мрачно” Обединено Кралство. В представите ми Англия си оставаше Викторианска. Олицетворявана от консервативния и строг образ на Кралицата, страна с преднамерена етикеция, на фона на зелени паркове и послушно тичащи ловни хрътки.

Но... това беше преди да посетя Лондон. Прекрасен град! Мигновено бях увлечена от динамиката на мегаполиса и присъщото усещане за свобода. Всичко това, гарнирано с огромно богатство от различни националности и култури. Различни хора, събрани накуп, и същевременно внимателно пазещи личното си пространство.

Хайд парк

Бях чувала за Хайд парк, но истински се изненадах, че в днешно време все още е жива традицията на Speaker corner. В ерата на Интернет и разрастването на социалните мрежи като Фейсбук, например, в Хайд парк все още има хора, които искат да говорят лично пред други хора. Още по-странно ми се стори, че има и кой да ги слуша. Модерен живот и завладяващо усещане за свобода.

Speaker corner

Различни националности и култури, внимателно щадящи личното пространство на всекиго. Това ще да е имал предвид известният британски журналист Джеръми Паксмън, който написа, че отличителен национален белег за англичаните е фанатичната защита на личните права. С тези мисли естествено стигнах до Трафалгар скуеър – площадът на народа и на свободата на словото. Невероятно място!

Трафалгар скуеър

Архитектурен изказ на идеята за свободата. Можеш да почувстваш широтата, въпреки тълпите от хора, които свирят, пеят, хранят гълъби, говорят и хапват...

Очаквах, че най-често чуваната от мен дума в Англия ще бъде „сър”. Вместо това обаче – натрапчиво чувах „sorry”. „Sorry” за това, „sorry” за онова... При най-лекия допир в метрото (наричат го “tube” или „тръба”, вероятно защото е доста тясно) получаваш усмивка и неизменното „сори”.

Дали фанатичната защита на личните права или модерният мегаполис, приютил световния бизнес, са утвърдили толкова различни правила за живота на човека с другите – не знам. Видях обаче, че имаш ли нужда от човешка подкрепа, ще я получиш. В Лондон хората ще ти свършат работа. Ще ти помогнат, напук на представата за надменните англичани, които се отнасят пренебрежително към народите от континентална Европа. Сега знам, че това са едни забързани, но ведри хора. Облечени по-скоро практично, а не според правилата на модата. Всъщност… практичния живот не е ли част от общото усещане за свобода?

Ако се чудите за времето: След три дни слънце – наистина „заваляха котки и кучета”.* Като, че ли и времето в Лондон е свободно. Прави каквото си иска, независимо от сезона.

Колкото до Кралицата. Нямах среща с Нейно величество. Но не защото монархията е по принцип по-затворена от републиката, някак по-дистанцирана. Да, не пих чай с кралицата, но влязох в дома й. В един-два от дворците, повечето от които са впечатляващи музеи, демонстриращи богатството и величието на Империята.

Лондон. Прекрасен град, който ми остави свободата да вярвам във франкофонските предимства, но ме освободи от предразсъдъците за мрака и студа в Обединеното Кралство.


*It's raining cats and dogs – английски идиоматичен израз за проливен дъжд. На български: Вали като из ведро.

За Fortisimo.eu от Лондон – Светла Кюркчиева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Свободата е отседнала в Лондон

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414